2 x Thomas från Klippan visas på SVT

Under våren beräknas dokumentären ”Thomas från Klippan” visas på SVT. Dokumentärfilmen är ett projekt som pågått under flera år. I dokumentären får vi följa Klippanbördige Thomas Holst och hans barndomsvän och namne Thomas Ekberg på en resa som handlar om deras relation till Klippan.

Filmens producent heter Hanna Solberger och hon är gift med Thomas Ekberg.
– Jag blev nyfiken på Tottes (som Thomas Ekberg kallas) och Thomas relation till Klippan. Deras nostalgiska tänkande om sin barndomsby fascinerade mig och därför ville jag göra en dokumentär om ”Thomas från Klippan”. Jag har också valt att ha en psykoterapeut med i filmen som tar upp det här med kärleken till uppväxtorten, säger Hanna.

Thomas och Totte har mycket gemensamt när det gäller deras uppväxt i Klippan på 60, 70 och 80-talet.
– När vi växte upp var Klippan fortfarande en traditionell bruksort. Alla de stora fabrikerna var igång. Jag och Totte var barn på 60-talet, vi var unga på 70-talet och lämnade klippan på 80-talet. Jag tror vi får fram den berättelsen i dokumentären. Hur det är att växa upp i ett samhälle som Klippan och sen lämna det, fortsätter Thomas Holst.

Tatuering: Tvärby IF

Thomas och Totte har en total kärlek till området Tvärby i Klippan och då framförallt Tvärby IF, fotbollslaget som fanns under många år där. En kärlek så stark att de båda har tatuerat in lagets logga på kroppen.
– Det har under dessa år varit väldigt intressant att fördjupa tankarna kring det här med Tvärby och Klippan. Varför pratar jag och Totte alltid om Klippan och varför kan vi inte släppa Klippan? Är vi bara sentimentala eller är det något mer?

Egen musik

Thomas Holst har ett förflutet i Svenska Popfabriken och har medverkat i Torsson, Wilmer X, Kommissarie Roy, Babylon Blues och även gjort soloskivor. Även Thomas Ekberg, som är författare och journalist, har ett stort musikintresse.
– Det blir många egna låtar från oss i dokumentären. Vi har båda en speciell relation till Klippan. Kanske är Klippan bara något litet i ett stort sammanhang. Vår ambition är att alla ska kunna känna igen sig lite i Hannas dokumentär och våra funderingar.

Nu känner sig Thomas Holst klar med filmprojektet och han ser fram emot premiärvisningen av den en timme långa filmen.
– Vi har hållit på så mycket med det här och jag känner mig väldigt klar med filmen. Inte omöjligt att vi kommer förändras för evigt av detta och av att vi tagit ett så stort grepp om vår historia, avslutar Thomas filosofiskt.