Zignerat Zachhau

En dag hojtade mina kollegor på Adapt Media till mig att titta ut. Jag glodde och glodde men fattade inte vad de menade.
– Ser du inte att det är sol, fick jag till svar. Jaha, sol. Jag hade nästan glömt detta glödande fenomen.

Egentligen är det dumt att januari symboliserar nystart. Träning, löften och mål som ska uppfyllas. Hur lätt är det att motivera sig till förändring när utomhusklimatet är lika motiverande som en död sill? När energinivån dessutom ligger på minus 34 blir det ännu svårare. Helst av allt vill jag dra täcket över huvudet och gå i idé fram till mitten på mars. Jag blev så glad när snön äntligen anlände. Med skåningens snöiver drog jag dottern hem från förskolan i pulka. En sak jag inte vill bli i mitt nästa liv: en pulka i Skåne. Över hela landskapet hörs rasslet av stackars pulkor som skåningarna försöker få fart i. En skånsk pulka spenderar nog mer tid mot asfalt, grus och gräs än mot snö.

Sista dagen vi hade pulka hem från förskolan var det inte mycket snö kvar. Knappt någon för att vara exakt. Men vi kämpade på, rasslade pulkan över stock och sten. Skrapade ihop den snön vi kunde hitta och byggde en snölykta som hunden kissade på.

När jag sitter och skriver denna krönika skiner solen utanför kontoret. Jag ser människor stanna upp, kisa mot ljuset och liksom absorbera D-vitaminer och solsken. Jag vill gå ut och sätta mig på en bänk med en kopp kaffe och låta min bleka lekamen få sig en injektion av den lysande solen.

En dag satt jag och min dotter och lekte i vardagsrummet när solen letade sig fram. – VAAAA EEE DEEEE, sa barnet. – Det är något som kallas för sol, förklarade jag.

Nu vill jag inte vara sån som bara gnäller. Nu har jag trots allt ägnat halva texten åt gnällande, så nu ska vi se positivt på det hela. Go get them tiger. Göra hinder till utmaningar och andra klyschor.
• Det är väldigt mörkt i januari och februari. Det rättfärdigar att ta bilen överallt eftersom det är så mörkt (till träning, affär, jobb och grannen).
• När det är så lite solljus ser man ofta inte dammtussar och skit som lätt samlas i hemmet. Bra!
• Man kan sitta inne och kura hur mycket som helt. Inga hurtiga skogspromenader, grillhysteri, joggingrundor, picknickar eller annat naturaktigt. Vädret och mörkret är alltid en perfekt ursäkt.

Häromdagen stod jag länge och hänfört och betraktade ett gäng snödroppar som tittade upp. Varje vår blir jag lika förvånad över att grönskan faktiskt återvänder. Det finns hopp! Fram tills snödroppar, krokusar, små gröna blad på träden och vårens första kaffe utomhus är här kurar vi inne och jag berättar för mitt barn om det ljus som då och då letar sig in genom vardagsrummets fönster.