Uppväxten i Skäralid blev grunden för dansande systrar

Systrarna Åsa och Lena Engman är uppvuxna i Skäralid. Dansen kom tidigt in i deras liv och de har tagit sig från Skäralid till Danmark, Paris, London och Asien för att arbeta med dansen, träningen och alternativ medicin. Idag är Stockholm hemma för systrarna där de driver sin hälsostudio. Skåne är däremot alltid Skåne, och det är här de finner lugnet och laddar batterierna.

De skiljer tio år mellan systrarna. Lena är äldst och Åsa är minstingen. De är fem stycken i syskonskaran som förutom Lena och Åsa också består av Ulf, Anders och Pia. De andra tre syskonen finns kvar runt Söderåsen precis som syskonens mamma.
– Jag har faktiskt precis varit hemma en runda i Skåne. När det blir som stressigast här i Stockholm åker jag ”hem” och laddar batterierna, säger Åsa.

Hon har precis inlett arbetet med att vara koreograf till musikalen Jersey Boys som ska sättas upp till hösten på Chinateatern i Stockholm.

På hennes meritlista hittar vi också koreografijobb med bland annat Azerbadjans bidrag i Eurovision Song Contest 2014, musikaler, shower, yogainstruktör, sjukgymnast och utbildad i alternativ medicin. Dessutom är hon mamma till en 7-månaders bebis, en 10-åring och har en 3-årig bonusdotter.

Saltito la grunden

Systrarna har dansat sig genom livet i princip. Lena började dansa som tioåring när Gordon Marsch startade dansföreningen Saltito i Ljungbyhed.
– Jag ville bara dansa! När jag gick i tvåan på gymnasiet Klippan blev jag erbjuden jobb i en musikal i Odense, Danmark. Jag var så lycklig för den chansen! Jag lyckades dessutom slutföra gymnasiet på distans samtidigt! Sen blev det ytterligare några år i Danmark med olika musikaler, säger Lena.

Fram till ungefär 2008/2009 jobbade Lena med dansen, men nu riktar hon mestadels in sig på träning, den egna studion och är utbildad personlig tränare.
– Jag höll på och dansade tills jag var 47 år. Det är ganska slitsamt och jag ville gärna satsa på att jobba med människor och med träning. Att starta eget tillsammans har varit en dröm och en vision för mig och Åsa i många år, fortsätter Lena.

På Lenas digra meritlista hittar vi musikaler som West Side Story, Grease, Chorus Line, Chicago och Peter Jöbacks show på Börsen i Stockholm.

Gordon Marsch har betytt mycket

Systrarna har nått sina framgångar genom hårt arbete. De har gått på auditions, dansklasser och utbildningar av olika slag för att fördjupa sig i dans, musik och teater.
– Jag sökte till Balettakademin i Göteborg och kom in. Samtidigt som jag läste gick jag på auditions och då fick jag jobb i musikalen ”Kiss me Kate” i Århus, Danmark. Så jag hoppade av Balettakademin och jobbade istället, säger Lena.

Båda två säger utan att tveka att det var genom Saltito och Gordon Marsch som de la grunden för sin dans och det är det som gjort att de är där de är idag.
– Gordon gav mig modet och styrkan att veta att jag klarade av den här branschen, säger Lena.
Åsa håller med sin syster.
– Gordon har hjälpt mig väldigt mycket också. Genom honom fick jag mitt första jobb på Nöjesteatern i Malmö som 14-åring, säger Åsa.

Eget ”energiskapande” företag

2012 öppnade de sin egen studio i Stockholm. Här försöker de hjälpa sina kunder att hitta en balans med sin träning och lära känna sin kropp. Här erbjuds personlig träning, öppna yogaklasser och behandlingar inom alternativ medicin.

Både Lena och Åsa tycker om att skapa energi och glädje för andra människor vilket de får chans att göra genom sitt yrke och den gemensamma studion. Både två får energi från sina familjer och genom den egna träningen. Kickboxning och yoga hör till systrarnas favoriter.

Lena har två barn, Rebecca och Maximillian. Sonen älskar precis som sin mamma att dansa, men dottern har tagit andra vägar i sitt skapande.
– Rebecca sjunger och målar så hon har fått en annan kreativitet, skrattar mamma.

Laddar batterierna i Skåne

Både Åsa och Lena ser Stockholm som hemma idag. Däremot är Skåne och Skäralid alltid ett givet inslag på lov och ledighet.
– Min dröm är att ha ett litet sommarställe i Ängelholm eller Båstad. Dit skulle jag gärna åka och ladda batterierna och njuta av det skånska lugnet, säger Åsa.
– När jag är hemma brukar vi bo hos min bror Anders i Röstånga. Vi promenerar, rider på deras häst och umgås. Vi försöker alltid samla hela familjen med alla fem syskon och mamma. Det är underbart att komma hem till Skåne, fortsätter Lena.

Hur fungerar det då för två systrar att jobba ihop varje dag och dessutom umgås privat?
– Vi bråkar sällan och blir inte trötta på varandra. Studion är vårt andra hem, säger Åsa.
– Utan Åsa vet jag inte vad jag hade gjort. Vi har jättekul tillsammans och vårt gemensamma företag är en dröm vi haft länge och som vi nu förverkligar, avslutar Lena.