Föreläsning om spännande trädgårdskoncept

Pilgrimsträdgård är ett begrepp som myntats av frilansjournalisten och författarinnan Gabriella Mellergårdh. Med utgångspunkt i pilgrimsträdgården kan man hitta inspiration, kraft och avslappning i sin trädgård. Den 18 mars gästar Gabriella onsdagscaféet på Ljungbyheds församlingshem för att berätta om det spännande trädgårdskonceptet!

– Utifrån pilgrimens sju ledord: frihet, långsamhet, enkelhet, bekymmerslöshet, tystad, delande och andlighet kan trädgården hjälpa oss att motverka vardagsstress och hitta inspiration. Föreläsningen är en stund av inspiration och idéer kring pilgrimsträdgården, säger Gabriella.
Hon har gett ut två böcker på temat, Pilgrimsträdgård (Votum förlag 2013) och Pilgrimsträdgård flyttar in (Votum förlag 2014). Gabriella är frilansjournalisten med ett stort trädgårdsintresse. Tillsammans med sina systrar utvecklar hon konceptet med pilgrimsträdgårdar och föreläser i hela landet.

Inre och yttre trädgårdar

– De sju pilgrimsorden kan symbolisera olika saker i trädgården. Genom att utveckla olika rum kan man må bättre, fokusera mer, fånga tankar och känslor. Trädgården och naturen är väldigt konkret. Man gräver, jobbar med kroppen och får jord under naglarna. I våra gröna rum kan vi också sitta ner och njuta..
Pilgrimsträdgården är inte bara för dem med trädgård. Även på balkongen kan man få till en trädgård med de sju ledorden som riktmärke. Gabriella tipsar om att man väljer ut sju enstaka växter som symboliserar ledorden
– Exempelvis för långsamhet passar citrusväxterna. Det är en lång process innan man har en citron på trädet och det blir en påminnelse om att långsamheten är vacker.
Gabriella upplever att många av dem som hon möter på sina föreläsningar får en Aha-upplevelse. Ofta får hon höra från publiken att de redan har ”rum” i sina trädgårdar. Däremot har de aldrig klätt dem i ord.
– Den 18 mars blir det en stund av inspiration och idéer kring just det här med pilgrimsträgård. En pilgrimsträdgård kan bli hur stor och hur liten som helst, avslutar Gabriella och hälsar alla välkomna till onsdagscaféet!