Veterinärkliniken för djuren och djurägarna

Bland åkrar, hästhagar och en fantastiskt vacker utsikt ligger Jennyhill djurklinik inbäddad på landsbygden i Kvidinge. En specialistklinik med kompetens som är svår att hitta någon annanstans i Sverige. Sune Jerre startade Jennyhill Djurklinik 2009 och den toppmoderna anläggningen och personalen står alltid redo för djuren och djurägarnas bästa.

Sune började sin karriär som oavlönad djursjukvårdare på Strömsholms Regiondjursjukhus i Västmanland,1975. Hans stora intresse för djur gjorde att han 1983 kunde titulera sig som legitimerad veterinär. Därefter vände han tillbaka till Strömsholm för att under 10 år specialisera sig på kirurgi till hund och katt.
– Jag blev 1992 headhuntad för att bli chef på Sveriges största djursjukhus (Blå Stjärnans Djursjukhus) i Göteborg, som chefsveterinär och VD. Där är man specialiserade på vård till hundar och katter, men har också en specialistavdelning för fåglar, reptiler och gnagare (kaniner). Efter 10 år blev det dags att gå vidare.

På Jennyhill jobbar 4 veterinärer. Jacob, Johannes, Rebecca och Sune. Jacob och Johannes bygger på sina veterinärutbildningar genom att läsa till specialister på hund och katt. Jennyhill Djurklinik är godkänd av Jordbruksverket att vara utbildningsplats för specialister och medlem av Svensk Djursjukvård som borgar för höga kvalitets- och etikkrav.
– Det största problemet med det här jobbet är att det är så roligt, säger Johannes som har arbetat på kliniken sedan i mars.

Personlig relation med djur och ägare

På Jennyhill finns 12 anställda. Förutom de fyra veterinärerna är man fyra djursjukvårdare. 2 legitimerade djursjukskötare och har en treårig utbildning. Två receptionister, en städerska och en anställd inom hästverksamheten ryms också under samma tak.
– Det viktigaste i det här arbetet är den empatiska förmågan. Vi hjälper människor med deras djur och det är viktigt att vi lyssnar och tar oss tid för djuret och ägaren, säger Sune.

– Fördelen med Jennyhill är att vi har, och tar oss, tiden att skapa en personlig relation med djurägarna och deras djur, fyller Johannes i.

– Känslan vi vill förmedla till djuren och djurägarna när de kommer hit är att vi har resurser,
kunskap och tid att hjälpa till med alla problem som kan uppstå med våra kära hundar och katter. Min känsla är att djuren, mattar och hussar tycker om miljön här, säger Sune.

Remissinstans

På Jennyhill tar man också emot djur som skickats vidare från andra veterinärer. Man har även ett samarbete med Din Veterinär. Så man är både en remissinstans och skickar även vidare till andra specialister när det behövs.

Alla djur tas emot på samma sätt. På kliniken arbetar man efter ett problemorienterat arbetssätt. Personalen hjälps åt för att hitta en diagnos och orsak till djurets problem. En skada eller sjukdom hos ett djur är kanske inte alltid vad man först tror.

När man stiger in genom dörrarna till Jennyhill möts man av någon av de två receptionisterna i det trevliga väntrummet. Här finns även ett stort utbud av djurfoder från Royal Canin och Hills.

Jennyhill har telefontid 7.00-9.00 på morgonen och receptionen är öppen mellan klockan 9.00-18.00. Under övrig tid kan man nå veterinär på deras jourtelefon. Nattetid och helger hänvisar man till Regiondjursjukhuset i Helsingborg.

Varje dag inleds med att de inneliggande patienterna tas om hand. De bokade patienterna kommer från klockan 8.00. Klockan 9.00 har man en rond där man går igenom dagsschemat och inneliggande patienter.
– Genomgången på morgonen har väldigt bra diskussioner oss veterinärer mellan. Vi drar nytta av varandras erfarenheter för att komma fram till rätt diagnos och behandling.
Sunes stora kontaktnät av veterinärer i hela Sverige gör att vi alltid har olika specialister att rådfråga, säger Johannes.

Utvecklar djursjukvården

De ljusa fräscha lokalerna inrymmer boxplatser till tio katter och sju hundar. Här finns tre stycken operationssalar. Två boxar för uppvakning, där personalen kan sitta med djuret som varit sövt, är en annan resurs som är bra för patienternas bästa.

En hektisk dag utförs 7-8 operationer. Kliniken är mycket välutrustad med all utrustning för att bedriva avancerad vård till hundar och katter. Utrustning finns för röntgen, ultraljud och tandvård. Jennyhill har också eget laboratorium och laser för rehabilitering av skador med mera.
– Varje dag har sin utmaning! Det roligaste med vårt yrke är att få vara med och utveckla djursjukvården, och hjälpa djurägarna att välja bästa behandling för just deras djur,
säger Sune.

Sune är specialiserad på ortopedi och kirurgi till hundar och katter. Han reser på många kongresser runt om i världen för att utvecklas och lära sig mer. Jennyhill satsar mycket på att vidareutbilda all personal. Den modernaste behandlingstekniken kommer sedan patienterna till del.

På Jennyhills laboratorium görs de flesta analyser och svar fås inom några timmar. Vissa prover sänds vidare och då får man provsvar inom en vecka.

Framtidsplanerna för Jennyhill är många. Bland annat går en av djursjuksköterskorna en rehabiliteringsutbildning, så man hoppas kunna utöka verksamheten på rehabiliteringssidan.
– Vi ska fortsätta måna om den personliga känslan på Jennyhill. Förhoppningsvis kan vi utöka vår hästverksamhet om någon specialiserad hästveterinär visar intresse. Idag har vi ett samarbete med specialistveterinär Göran Rydén som driver Stenestads hästklinik. Jag skulle också vilja se att vi kan börja med söndagsöppet igen, avslutar Sune och går och tar emot dagens patienter.