Framgångsrikt EU-projekt avslutat – drivs vidare ideellt

Under snart fyra år har det EU-finansierade LEADER-projektet Rönneådalen – Skånes Nordvästpassage satt fokus på Rönneådalen som turistattraktion. Nu är LEADER-delen avslutad, men verksamheten lever ändå vidare i föreningsform.

Syftet med projektet, som inleddes i slutet av 2010 var att göra bygden kring Rönne å mer bekant, och även att underlätta för besökare att hitta de unika naturlandskap och kulturvärden som finns där. Drivande parter har varit föreningarna Klippanbygdens natur, Naturskyddsföreningen Söderåsen och Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening. Man har märkt ut cykelvägar, vandringsleder och utflyktsmål och även upplyst om andra sevärdheter samt boende, restauranger, gårdsbutiker, affärer och annan service.
– Vi har både tagit fram en rad olika trycksaker, men även tagit fram en hemsida, www.skanes-nordvastpassage.se som samlar all information, säger Bengt Hertzman, ordförande i projektet samt styrelseledamot i Naturskyddsföreningen Söderåsen.

Fokus: Hålla hemsidan levande

Även om projektet varit EU-finansierat så är det till största delen ideella insatser från medlemmar i de tre deltagande föreningarna som ligger bakom insamlingen av information.
– Det är jättemånga som varit viktiga, och det är omöjligt att nämna alla, men jag skulle vilja rikta ett stort tack till Klippans kommun, som har varit fantastiska och som stöttat oss hela vägen, säger Bengt Hertzman.

Huvudinriktningen för den förening som kommer att driva verksamheten framåt blir att förvalta det som byggts upp. Hemsidan är tänkt att ha en fortsatt central roll i projektet.
– Vi vill hemskt gärna komma i kontakt med människor som känner för Klippanbygden och kan tänka sig att framöver lägga ner tid ideellt, framför allt när det gäller att hålla hemsidan levande. Så känner man för detta är det bara att gå in på hemsidan och kontakta oss, avslutar Bengt Hertzman.