Den skånska rotrock-bibliotekarien

Mats Pettersson är en profil som förknippas med många olika saker. Kanske har du sett honom på Klippans bibliotek där han jobbade i 13 år? Eller så har du stött på honom på Åstorps bibliotek där han jobbar sen 12 år tillbaka? Eller så kanske du känner igen honom som sångare och gitarrist i Kriminella Gitarrer, DolkeniHåsan och Lasakungen?

Bakom det ordningsamma bibliotekssinnet döljer sig en musikalisk funderare som varit och fortfarande är en del av Klippans blomstrande musikliv. Först genom Bombadill, sen Svenska Popfabriken och tillsammans med Kriminella Gitarrer gav han ut den första svenska punkskivan!

Det är inte lätt att försöka få med allt om Mats Petterssons musikaliska bakgrund. Själv är han blygsam.
– Det är ingen som upptäckt hur dålig jag är på gitarr och sång än, men jag tycker i alla fall att det är roligt att hålla på med det, säger Mats när Söderås Journalen träffar honom i Svenska Popfabrikens lokaler.

– Jag är inte bara en dålig gitarrist, jag är uthållig också. Nu har jag spelat i 35 år!

Började spela gitarr som 19-åring

Vi kan försöka att ta det från början! Mats är född och uppvuxen i Klippan. Som ung sysslade han med fotboll och brottning. Det var först som 19-åring han började spela gitarr. Tillsammans med ett gäng andra killar i övre tonåren var han med i musikföreningen Bombadill som startades av musikläraren Bo Ingvar Olsson.
– Vi gjorde det som då kallades för elektronmusik, en form av ljudcollage. Det var inspelningar med olika sorters ljud, bakgrunder och sånger. Bland annat var det här jag lärde känna Anders Pålsson, mer känd som demonproducenten Pål Spektrum.

Kultstatus för Kriminella Gitarrer

Kriminella Gitarrer och DolkeniHåsan är som sagt två av banden som Mats varit med i. Kriminella Gitarrer-epoken varade i två år och DolkeniHåsan höll på betydligt längre, i 13 år. 2006 bildade han och Olle Bop bandet Lasakungen när saknaden efter ett band blev för stort.
– Antingen utvecklas man eller så lägger man av. Kriminella Gitarrer blev väldigt uppmärksammade. Vi var kanske inte så bra men häftiga! Det var roliga texter och roliga titlar på skivorna. Skivan Svensk Pop som Svenska Popfabriken gav ut med Kriminella Gitarrer, The Push, Noise och Torsson har nästintill kultstatus.

Svenska Popfabriken har haft toppar och dalar men till Mats stora glädje så ser han att det återigen blomstrar för den skånska Klippanmusiken.
– Linus Borg är 2:a generationen (red. anm: son till Conny Borg) i Svenska Popfabriken. Nu är här återigen många band som producerar musik. En liten oskriven regel har varit att texterna ska vara på svenska/skånska. The Push är enda undantaget.

Livsstil och identitet

Att spela i band har blivit en livsstil och identitet för Mats. För honom är det hela processen som är spännande. Att skriva en låt, spela in, höra den spelas upp och veta att det är något man själv har skapat är det som fascinerar Mats.
– Det jag lärt mig genom alla år med musiken och olika band är att det är viktigt att ha ett gemensamt mål. Oavsett om det är en spelning eller en skiva måste alla i bandet sträva mot samma mål.

Förutom musik är Mats, som han själv beskriver det, intresserad av allt möjligt. Kartor, historia och gamla tider är något han gärna fördjupar sig i.
– Jag är ingen hembygdsromantiker. Jag är lika intresserad av Småland, där min far växte upp, som av Klippan. Intresset för Klippan är ju dock behändigt eftersom jag bor här. Jag tänker bort husen, vägarna, åkrarna och föreställer mig hur det har sett ut förr och hur folket levde.

Mats är sambo med Ingrid. Sedan några år tillbaka har musiken gett dem ett gemensamt intresse.
– Hon testade ett spela munspel och det visade sig att hon hade fallenhet för det! Så nu spelar hon och jag under namnet Swingin´ Ingrid och Mats P. Vi spelar DolkeniHåsan-låtar och traditionella skånska visor.

Mats beskriver sig själv som en envis person. Visserligen erkänner han att han tacklat av genom åren, men han tycker som han tycker om saker och ting och står fast vid sina uppfattningar.
– Visst har jag tänkt ibland att om jag bara struntat i att tycka något i den eller den frågan, så hade det inte blivit någon konflikt, men det går inte alltid. Som tur är förstår jag mig själv bättre nu för tiden, säger Mats och skrattar åt hur filosofisk han låter.

Boken om Sven Tall snart färdig

Med Lasakungen och Swingin´ Ingrid får han utlopp för det musikaliska. Nya idéer saknar Mats inte, och nu färdigställer han tillsammans med Anders Pålsson boken om Sven Tall. Ikonen och musikprofilen som avled 2013 har lämnat minnen hos många Klippanbor och alla som på något vis hade med Svenska Popfabriken att göra.
– Boken har titeln ”Vem fan är Sven Tall?” och den blir på 160 sidor. Det är intressant och roligt att samla ihop texter och bilder som vi sammanställer till boken om Sven. Jag lärde känna honom genom Svenska Popfabriken. Jag och Anders har ingen aning om det är någon efterfrågan på en sådan bok, vi bara gör den och håller tummarna för att det fungerar!

Blir boken om Sven Tall väl mottagen skulle det vara roligt att skriva en bok om Läderfabriken. Och en bok med och om Blomgrens Bilder hade också varit roligt. Varför inte en ny bok om Svenska Popfabriken? Idéer finns det massor av! avslutar tänkaren, bibliotekarien, sångaren och gitarristen Mats.