Aktiv förening med stort utbud

Den sociala gemenskapen, intressefrågorna för pensionärernas vardag, utbudet av kurser, resor och den positiva andan. Där har du några ledord till PRO Klippan som med sina 750 medlemmar är en mycket aktiv och välbesökt förening.

– Vi hör faktiskt ofta att det är många som längtar efter att bli pensionärer så att de kan gå med i PRO. Vårt utbud av verksamheter och cirklar är enormt, säger ordförande Stig Ålund.

Söderås Journalen besöker honom i PRO Klippans lokal med adress Torget 1 i Klippan. Föreningens friskvårdsansvariga Birgit Björk och vice ordförande, tillika reseansvariga, Gudrun Aldén är också på plats för att berätta om föreningen.
– Idag finns det många unga pensionärer. De vill prova nya saker, resa och uppleva. Samtidigt ska vi också tillgodose behoven hos de medlemmar som är lite äldre och kanske inte lika rörliga, säger Birgit.

PRO Klippan har verksamheter som riktar sig till alla.
– Då och då slänger vi ut frågan bland våra medlemmar vad de skulle kunna tänka sig att göra, och då får vi stor hjälp och inspiration till våra aktiviteter, säger Birgit.

Föreningen har ett 50-tal aktiva cirkelledare.
– Ett exempel på en populär cirkel är elementär data. Under våren hade vi sju datacirklar igång samtidigt som 17 medlemmar stod i kö, säger Stig.

Engagerade för både pensionärerna och samhället

Engagemanget hos medlemmarna är det inget fel på.
– Så fort vi har möte och man efterlyser någon som kan hjälpa till med exempelvis servering, är det alltid några som anmäler sig frivilligt. Det är fantastiskt, fortsätter Stig.

Stig, Birgit och Gudrun tycker också det är viktigt att poängtera att PRO är viktiga för intressefrågor för pensionärernas liv, men också för samhället.
– För ett tag sedan lyssnade vi till kommunens alkohol- och drogsamordnare Bert- IngeKarlsson. Vi i PRO är mor- och farföräldrar till generationen som kanske har problem. Det är viktigt att veta vad vi kan göra för att hjälpa och förebygga. Vi har också representanter i kommunens pensionärsråd, handikappråd och folkhälsoråd. Samarbetet med Klippans kommun är mycket bra.

Resorna lockar

Resorna som PRO erbjuder sina medlemmar är väldigt populära.
– Jag bokar in biljetter till många evenemang som kan vara svårt att få tag i, så våra medlemmar kan erbjudas teatrar, konserter och föreställningar som de annars kanske inte fått biljetter till eller som de av annat skäl har svårt att ta sig till, säger Gudrun.

Reseutbudet består av både dagsutflykter, weekendresor och längre resor.
Nu är höstens cirklar i full gång. Varje tisdag har föreningen öppet i sin lokal på Torget 1 mellan 10.00 och 11.00. Andra tisdagen varje månad har man medlemsmöte på Senioren. Då kombinerar man mötet med föredrag, modevisningar och underhållning.
– Pensionärerna i Klippan är engagerade och aktiva. Det är inte minst vårt stora medlemsantal och alla glada medlemmar ett bevis på, konstaterar Stig, Birgit och Gudrun innan de fortsätter att planera kommande äventyr!