Stipendium välkommet tillskott i föreningskassan

Att driva ideella föreningar och verksamheter kostar mycket pengar. Att köpa in material, utrustning, åka på läger och resor är utgifter som tär på kassan. Pengar som kanske inte alltid finns, och då är ett extra tillskott alltid mycket välkommet. Två gånger om året delar Sparbanksstiftelsen ut pengar till många av de föreningar som ansökt, och Per Johansson, områdeschef på Swedbank i Klippan, Örkelljunga och Perstorp känner sig som jultomten varje gång han får dela ut stipendierna. Denna gång till 17 olika föreningar!

Sparbanksstiftelsen förvaltar avkastningen från aktier i Swedbank. En avkastning som blir Sparbanksstiftelsen Skånes stipendium och delas ut till föreningar.
Den 21 maj samlades en stor skara människor från olika föreningar på Swedbanks kontor i Klippan. Fikat var framdukat och massor av blommor stod redo att delas ut.
Bo Svensson är styrelseledamot i Sparbanksstiftelsen Skåne.
– När man ansöker gör man det via vår hemsida. Då får man berätta lite mer om sin förening och på vilket sätt man skulle använda pengarna och hur mycket man ansöker om. Vi får in ansökningar från föreningar inom kultur, idrott och näringsliv och detta får vi sen försöka fördela så jämnt som möjligt, säger Bo.

Många ansökningar från Klippan, Perstorp och Örkelljunga

Varje år får stiftelsen in massvis med ansökningar. Klippan, Perstorp och Örkelljunga är väldigt aktiva kommuner där många ansöker.
– Swedbank gör ett jättejobb och tipsar föreningarna om hur och vad de kan söka. Under året delar vi ut en lokal pott på cirka 350 000 kronor, fortsätter Bo.
Under prisutdelningen ropas föreningarna upp en efter en. De tar emot sin check och berättar lite kort om hur pengarna ska användas. Det går inte att ta miste på att alla är jätteglada för tillskottet och att det betyder mycket för deras verksamheter.
– Vi kommer att använda pengarna till ett träningsläger för barn och ungdomsverksamheten, säger Kristofer Gårdby och Anders Lantz från Ichiban Karate i Perstorp.
Föreningen har bara funnits i 1,5 år, men har redan drygt 60 medlemmar. Lägret kommer hållas i Perstorp på en av kommunens skolor. De 7 000 kronorna som de fått i stipendium är mycket välkommet.
– Vi bjuder in några av landets bästa karatetränare, så pengarna går bland annat till tränararvoden.

Glada pristagare

Klippans gymnastikkrets hör också till en av pristagarna. De har fått 10 000 kronor som de ska använda till nya skyddsmattor.
– Genom detta stipendium får vi en chans att åka på fler tävlingar istället för att lägga föreningens pengar på inköp av nya mattor.
De glada pristagarna minglar vidare en stund innan de tar sina stora checkar och återvänder hem till sina föreningar och organisationer.

Stipendiater våren 2014 Sparbanksstiftelsen

Pensionärernas bowlingklubb BK74
Perstorps Golfklubb
Floorball Club Viljan Örkelljunga
PRO Perstorp
Västra Sönnarslövs Bygdeförening
Ljungbyheds idrottsförening
Ichiban Karate Perstorp
Klippans gymnastikkrets
Färingtofta Idrottsklubb
Vedby/Rönne IF
Åsbo Ryttarförening
Klippans Fotbollsförening
Örkelljunga Innebandy
Örkelljunga Volleyboll
Smaker från Söderåsen