Final för ett år som företagare

Sedan i höstas har två klasser i årskurs 3 på Åbyskolan jobbat med sina UF-företag. Det är handels- och ekonomiprogrammets elever som drivit sina egna företag med allt vad det innebär. VD, redovisning, bokslut, försäljning, inköp och marknadsföring….det är mycket som ska skötas när man har ett företag. Den 16 maj var det dags för sex UF-företag att presentera och redovisa sina idéer och resultat för en jury.

Nervositeten ligger i luften när eleverna samlas utanför klassrummet där presentationerna ska äga rum. Den sex man starka juryn är redan på plats. Efter lottdragning står det klar vilken ordning företagen ska presenteras i. Företagarna i Klippan är representerade i juryn liksom Swedbank i Klippan. Företagarna delar ut pris till tre av företagen som belönas med 3000, 2000 eller 1000 kronor. Swedbank delar ut pris till det företag som har gjort den bästa årsredovisningen och vinnarna belönas med 500 kr i fonder.

Höjdarår!

– Det har varit ett riktigt höjdarår! Eleverna har varit väldigt kreativa och jobbat bra med sina UF-företag, säger elevernas ekonomilärare Lars-Göran Borgqvist.
Finklädda, aningens nervösa men väl förberedda berättade företagen om hur det varit att starta och driva företag. UF-företagen som presenterades var Salmbär UF, Natural UF, Club Fix UF, Styling House UF, Easy Lunch UF och Jomaa UF.

– Det ger väldigt mycket för eleverna att lära sig och våga driva företag. Det viktiga med UF-företagen är inte att gå med vinst utan att lära sig grunderna och hantverket i att driva företag. För att få ett startkapital till sina företag säljer eleverna aktier, fortsätter Lars-Göran.

Med- och motgångar

Alla företagen som startas som UF-företag läggs ner efter att projektet är genomfört . Det betyder att om något företag vill fortsätta, får de ombilda sig till enskild firma.
UF-eleverna tycker att det har varit både med- och motgångar med att driva företag. Att lära sig samarbeta och sätta sig in i livet som företagare är inte det lättaste.
Nu är alltså året som UF-företagare över. Eleverna avslutar sina UF-projekt och det återstår att se om någon av eleverna kanske startade sig karriär som företagsledare i Klippan!

Och vinnarna är…..

Pristagare Bästa Företag (utdelas av Företagarna)
1. Easy Lunch UF
2. Clubfix UF
3. Salmbär UF

Pristagare Bästa årsredovisning (utdelas av Swedbank)
1. Easy Lunch UF
2. Clubfix UF