Ungdomsarbetslöshet och Polemanska huset diskuterades på företagslunch

Best Western i Klippan fylldes till sista platsen när kommunens näringslivssamordnare Anders Lindberg bjöd in till företagslunch den 9 april. Efter lunchen blev det samtal på temat ”Unga jobb i Klippan” och sen berättade Helene Stalin-Åkesson, Regionmuseet i Kristianstad, om Polemanska Huset.

Först ut var 2xPer. Per Gustavsson från Arbetsförmedlingen och Per Johansson från Swedbank berättade om den gemensamma satsningen på unga arbetslösa i Klippan.
– ”Unga jobb” är ett uppdrag som Arbetsförmedlingen fått av regeringen för att minska på ungdomsarbetslösheten. Det är till för de ungdomar mellan 18-24 år som har sökt jobb i mer än 90 dagar. ”Unga jobb” är prioriterat för de ungdomar som står längst från arbetsmarknaden, berättade Per Gustavsson från Arbetsförmedlingen.

Tillsammans kan vi göra skillnad

I skrivande stund (10 april) finns 58 ungdomar som varit arbetssökande under tre månader och 79 ungdomar som varit arbetssökande i över tre månader i Klippans kommun.
– Swedbanks VD Michael Wolf ville göra något åt ungdomsarbetslösheten. Han har fem barn och märkte hur svårt det var för dem att hitta jobb. Då startade han ”Unga jobb” som hjälper ungdomar att få in en fot i arbetslivet. Parollen är: tillsammans kan vi göra skillnad, och det kan vi verkligen! fortsatte Per Johansson som är områdeschef för Swedbank i Klippan, Perstorp och Örkelljunga.
Nu söker Arbetsförmedlingen efter fler företag som är intresserade av att ta emot praktikanter. På swedbank.se/ungajobb hittar du som företagare mer information om hur det går till att ta emot en praktikant genom ”Unga jobb”.

Polemanska huset: Pool för möten över generationer

Efter det tog Helene Stalin-Åkesson över mikrofonen. Hon berättade om Polemanska huset. Huset fick Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening i gåva av dödsboet efter Nils Polemans ättlingar.
– Föreningen sa tidigt att huset inte skulle bli något museum. Istället ville de att man skulle utveckla huset till en plats där man kan mötas över generationer. Och det finns inte så många sådana platser, så från regionmuseets sida är det verkligen ett spännande arbete.
Polemanska huset ligger i Forestad och nu fokuserar man på bygg och trädgård.
– Vad gäller byggandet på Polemanska huset ska vi bevara, renovera och anpassa. Trädgården ska vi väcka till liv och skapa nytt i. Det viktiga är att tänka på att huset inte är ett färdigt koncept, utan de kunder som vill förlägga sina möten och träffar på Polemanska kan ha en idé och vara med och påverka, avslutade Helene.
Anders Lindberg avslutade mötet med att dra en vinnare som får åka racerbil på trafiksäkerhetsdagen på Ljungbyhed park den 12 april! Han informerade också om butikernas Vårfest i Klippan den 26 april då även kommunhuset håller öppet, bland annat för att visa sin nya kundtjänst och entré. Nästa träff är den 14 maj och då har Lilla Kloster Service AB bjudit in till sina lokaler för en företagskväll.