Klippanelever tävlar i… konsten att debattera!

För andra året i rad har Åbyskolan i Klippan gått till final i den stora internationella debattävlingen European Youth Parlaments.

De fyra elever som kommer att representera Åbyskolan är Jim Nylander, Nora Fatih, Ebba de Val och Max Robertsson. Söderås Journalen träffar Nora, Ebba och Max och tar tempen på nerverna inför tävlingen!
– Tävlingen kan beskrivas som ett EU-arbete, fast för ungdomar. Det är ungdomar från hela Sverige som kommer att samlas fyra dagar i Göteborg för att debattera olika ämnen, säger Ebba.

– Vi tilldelas ämnen och grupper. När vi debatterar och berättar om vårt ämne får vi poäng. Sen läggs mina, Ebbas, Jims och Max poäng ihop och efter det får vi som lag vår placering, säger Nora.

Det är blandande känslor inför tävlingen hos Klippangänget.
– Mina ben skakade när jag gick upp första gången när vi var på uttagningen i Malmö, men efter ett tag gick det över, säger Ebba.

– Jag var inte alls nervös, min inställning var och är att jag har inget att förlora på att vara med, säger Max.

Erfarenhet för livet

Tävlingen i Göteborg är på engelska och franska, men det skrämmer inte gänget.
– Man lär sig väldigt mycket av att debattera på engelska. Ibland får man till så avancerade meningar att man knappt förstår själv, säger Nora.

– Man lär känna så otroligt mycket folk. Alla tävlande bor på ett vandrarhem och vi har mycket teambuilding-övningar. Att få vara med är en erfarenhet för livet, säger Ebba.

Vinnarinstinkten igång

Vinnarna i Göteborg får åka till Kiev och tävla där. Vad är då framgångsreceptet för Åbyskolan som tagit sig vidare två gånger?
– Många skolor kanske bara deltar av en principsak. Men vi vill och tycker att det är roligt. I första uttagningen tänkte vi inte att vi skulle gå vidare, men nu är vinnarinstinkten igång och nu vill vi vinna, avslutar Nora.

Söderås Journalen håller så klart koll på hur det går för debattörerna i Göteborg och önskar stort lycka till!