Imponerad Folkhälso- och äldreminister lunchade på Senioren

Folkhälso- och äldreministern Maria Larsson passade på att besöka Klippan och restaurang Senioren den 24 januari. Ett kort men intensivt stopp innan ministern åkte vidare mot Ludvigsborg.

– Jag visste att Klippans kommun har bra äldremat och jag har under lunchen på Senioren njutit av god mat, trevlig personal och trevligt sällskap. Jag åt pannbiff, som smakade mycket godare än när jag själv tillagar det hemma i mitt kök. Damerna som satt vid mitt bord sa att här får man riktig husmanskost, säger Maria.

Med vid lunchen var också kommunens kostchef Anita Broddesson, äldreomsorgschef Carina Pihlwret och representanter från Kristdemokraterna i Klippan.

Frågan om kommunernas mat inom äldreomsorg och skola är ständigt aktuell. Regeringen har fördelat stimulansmedel till kommunerna för att förbättra kosthanteringen, t.ex. genom näringsberäkning av maten.

Imponerad av kostchefens jobb

Folkhälso- och äldreministern Maria Larsson var mycket nyfiken på hur Anita Broddesson gjort för att kunna servera bra och god mat trots de upphandlingsregler som har spökat för många kostansvariga.

– Jag har ett genuint intresse och kunskap för maten som vi levererar. 3200 personer om dagen äter maten som kommunen gör. När det kom till de nya upphandlingarna med leverantörerna så läste jag på grundligt och vi har haft en duktig upphandlare. Dessutom är det viktigt att tänka på att vi som beställare kan ställa krav på kvalitén och råvarorna, berättar Anita Broddesson.

Två herrar som är lika nöjda med lunchen som Folkhälso- och äldreministern är Sven Bengtsson och Gösta Gustavsson. De brukar besöka Senioren och äta lunch och är väldigt positiva.
– Det är väldigt bra att kunna gå hit och äta, säger Sven som valde dagens pastarätt.

– Man träffar andra människor och maten är riktigt god och mättande, säger Gösta som äter Dagens rätt: hemlagad pannbiff med potatis och sås.

Skämtsamma förmaningar från stamgäster

Innan Maria Larsson lämnade Senioren och Klippan fick hon smita bort till ett bord med två herrar och en dam. Ministern och hennes följe hade nämligen tagit deras stambord, men det var med glimten i ögat de förmanade Maria.

– Att komma ut och äta så här god mat och samtidigt umgås är hälsofrämjande och ett riktigt önskeläge. Klippan ligger verkligen i framkant när det gäller kosthanteringen.