Framtidens företagare!

Salmbärssylt, matlådor, heminredning och halsdukar. Det var några av de produkter och varor som såldes när UF-eleverna i årskurs tre på Åbyskolan visade upp sina företag.

Elever och lärare samlades kring borden där varorna visades och många passade på att köpa julklappar.

Robyn Tillback är en av eleverna bakom företaget Salmbär UF.
– Salmbärssylt är en sylt från Gotland. Bäret odlas över hela ön och det har en väldigt god smak. Vi har redan stått på flera julmarknader och sålt, och det har gått jättebra, säger Robyn.

Vid ett annat bord hittar vi JOMAA UF. Deras affärsidé är att sälja prisvärda och handgjorda halsdukar.
– Vi tog kontakt med ett stickcafé i Örkelljunga. Vi köper in garn till dem och de stickar. 20 % av vår vinst går till välgörande ändamål, säger Alexandra Terencedotter som är en del av JOMAA UF. Och Alexandra har inte bara startat företag, utan också lärt sig sticka till på köpet.
– Men jag hinner inte göra några halsdukar till vårt företag, så duktig är jag inte än.

Roligt, men mycket jobb!

Alla eleverna som visar upp sina företag under UF-mässan på Åbyskolan är rörande överens om att det är väldigt roligt men mycket jobb med att starta och driva företag.

Styling House UF säljer inredningsprodukter. Bland annat köper de in omålade skåp och hängare som de sen stylar om.
– Vi vill kunna erbjuda prisvärda inredningsprodukter, säger Abdi som är en av eleverna som driver företaget.

Vid företaget Easy Lunch UF flockas många lärare. Företagets idé är en matlåda med uttagbara fack som gör att man kan mixa kall och varm mat. Något som lärarna på Åbyskolan verkar vara i behov av.
– Vi köpte in 700 stycken och har sålt väldigt många till affärer. Det är en bra erfarenhet att driva ett företag, säger Sofia Miram-Olsson, Lina Olsson och Cornelia Svensson som är tre av företagets grundare.

Vid ett annat bord står Sofia, My och Nicole som tycker om att pyssla. Det tog de med i sin företagsidé och startade företaget Natural UF. De tillverkar ljusarrangemang med levande ljus och naturmaterial.
– 20 % av vår vinst går till välgörenhetsprojektet ”Min Stora Dag”, säger Sofia.

Gymnasiesärskolans handelsprogram årskurs 1-4 medverkar också på mässan.
– Vi säljer färdiga presentpaket så man enkelt kan slå in sina presenter snabbt, säger Sebastian som har hand om projektet Hjälpdisken.

Till våren kommer det vara en ny UF-Mässa på Åbyskolan i Klippan. Då kommer ännu fler av eleverna som startat företag att visa upp sina idéer och produkter.

Vad är UF?

Kort förklarat står UF för Ung företagsamhet och är en ideell förening som arbetar för att unga ska bli mer företagsamma men också för att få fler företag i Sverige. I detta arbete samverkar UF med bland annat gymnasieskolorna där eleverna får prova på att driva eget företag.