Fartfylld hobby

Föreningen ligger lite gömd vid Sågen i Klippan. Du kliver in genom en oansenlig dörr och plötsligt befinner du dig i en fartfylld verklighet där mammor, pappor och barn tillsammans tävlar och tränar på inomhusbanan. Klubben vi besöker är Klippan RC Klubb.

Magnus Månsson har varit ordförande i föreningen i drygt 3 år. Han fick upp ögonen för klubben när hans son som sjuåring ville testa på att köra radiostyrda bilar.
– Klippan RC Klubb där RC står för ”Radiostyrd” (Radiocontrolled) är en klubb med radiostyrd bilsport som tema. Klubben tillhör SBF, Svenska Bilsportförbundet, men är också en del av MHF Ungdom i Klippan. Vi har funnits i drygt 20 år och har ett 50-tal medlemmar, säger Magnus.

Välkänd klubb för entusiasterna

Klubben är välkänd inom sporten och arrangerar tävlingar på flera nivåer. De har både en inomhusbana och en utomhusbana. Utomhusbanan restaurerades och färdigställdes sommaren 2013.
– Utomhusbanan används under sommarhalvåret för de som vill köra utomhus. Vår inomhusbana är den enda i nordvästra Skåne. Det finns en tävling som heter VBC cup och den körs endast på fem utvalda klubbar i Sverige. Vi fick äran att vara en av dessa under hösten 2013.

Inomhusbanan i Klippan är öppen för träning onsdagar och söndagar. Bilarna som används kostar allt mellan 1 500 kronor och uppåt. Det finns vissa krav på bilarna, exempelvis måste de ha rätt sändarutrustning, däck och mått.
– Bilarna köps i byggsatser, därefter kan man själv lägga till eller ta bort delar och utrustning, säger Magnus.

– Det är en relativt kostsam sport, men sakerna man köper kan användas länge.

Extraöppet under sportlovet

Under sportlovet, vecka 8, har man extraöppet i lokalerna på Ängelholmsgatan 1 i Klippan. Då kan de som vill låna bilar och prova att köra på inomhusbanan.

Nyligen var Magnus med sin son i Tyskland på en stor tävling.
– Nu är min son snart 19 år och behöver inte mig lika mycket på tävlingar. Dock är det en fantastisk sport om man ser till föräldrar-barn-relationer. Ofta behöver de lite mindre barnen ha en förälder med sig, och då är RC-sporten en mycket bra möjlighet för familjer att göra något tillsammans.