VM-kval i körning i Ljungbyhed

Den 9-12 maj blir en riktigt härlig helg för alla hästsportsintresserade kring Söderåsen. Då står nämligen Åsbo Ryttarförening ute vid Herrevadskloster värd för körningstävlingen CAN Åsbo Driving 2013.
– Tävlingen har VM-kvalstatus. Det är bara två tävlingar per land och år som har det, så vi är väldigt nöjda med att få förtroendet att arrangera, säger tävlingsledaren Ulla Herner.

Kända kuskar

Åsbo Ryttarförening har en historia av duktiga kuskar. Såväl Jan Olofsson som Lars Jansson och Gertie Viebke har firat stora framgångar inom sporten. Detta menar Ulla Herner är en anledning till att man då och då tilldelas internationella tävlingar.
– I och med att våra kuskar har satsat internationellt har det funnits en efterfrågan att de ska tävla på hemmaplan, och då har det blivit så.

Kringaktiviteter

För första gången kommer Åsbo Ryttarförening att arrangera lite kringaktiviteter vid sidan av själva tävlandet. Skånska Husarerna kommer att ha en uppvisning en av dagarna, och en kväll blir det modevisning i samarbete med de lokala butikerna Rosa Danica och Wilda. Dessutom lockar man med irländsk afton.
– Vi hoppas på detta sätt att kanske attrahera även den publik som kanske inte är så intresserad av körningen att komma hit ändå för folkfestens skull. Och kanske blir man intresserad av tävlingen när man ändå är här, skrattar Ulla Herner.

Hemmafavoriter

Bland de startande ekipagen finns deltagare från hela Sverige, och även några danska och norska tävlanden. Hemmahoppen heter Ingrid Hesslo (ponnyekipage), Glenn Hesslo och Johan Herner (båda i enbet). Blir det fint väder hoppas Ulla Herner på mellan 3 000 och 4 000 besökare.
– Det är vad vi brukar ha vid så här stora tävlingar.