Påskbasaren en höjdpunkt för fritidshemmets barn

Kvidinge Fritidshems årliga påskbasar flyttade i år för första gången in i Kvidinge Folkets Hus.
– Vi har märkt från år till år att det kommer mer och mer folk. Genom att flytta till Folkets Hus kunde vi även utnyttja scenen, där vi höll show med melodifestivaltema, berättar Malin Camper Johansson, fritidspedagog på Kvidinge Fritidshem.

Pyssel och hembakat

Påskbasaren är en långvarig tradition som är mycket uppskattad bland barnen (som är mellan 6 och 11 år). Varje år börjar man i god tid med att pyssla, baka och förbereda showen som alltid är stor avslutning på kvällen.
– Många av besökarna gillar att köpa hembakat, så det gick åt väldigt mycket bakverk. Barnen har gjort chokladkakor, klubbor, godis, bullar och bröd bland annat, säger Malin Camper Johansson.
När det gäller pyssel så har det bland annat tillverkats ljusfat, fågelbad och mobilfodral under resans gång fram till basaren.

Bra träning

Försäljningen på basaren bedrivs ”över disk” och det är barnen själva som är ansvariga – något som ger bra träning i matematik och huvudräkning.
– Vi har naturligtvis en vuxen vid varje station som ”håller koll”, och sedan är ju personerna som handlar väldigt vänliga och har extra tålamod när det ska räknas växelpengar till exempel.

Melodifestivalshow

Som avslutning på kvällen hölls alltså en show där barnen klädde ut sig och mimade till kända låtar, enligt känd melodifestivalmodell. Allting presenterades så klart av ”miniversioner” av årets programledare Gina Dirawi och Danny Saucedo.
– Man ser verkligen hur barnen växer när de får stå på scen inför kanske 200 personer och prata och uppträda. Det är jättehärligt att se.
Som slutnummer hade personalen på Kvidinge Fritidshem förberett en överraskning. Efter att barnen uppträtt med ett medley med de senaste fyra svenska Eurovision Song Contest-vinnarna (Loreen, Charlotte Perrelli, Carola och Herreys) uppträdde Malin Camper Johansson och hennes kollegor på scen i full ABBA-outfit och genomförde den första svenska vinnaren Waterloo till stort jubel.
– Det kändes roligt att kunna bjuda barnen på detta. Efter basaren har de velat höra på mycket ABBA-musik, och vi har även tittat på Mamma Mia-filmen, skrattar hon.