Räddningstjänsten i Ljungbyhed fyller 75

2013 firar räddningstjänsten i Ljungbyhed 75 år på orten.
– Vi planerar någon form av samman-komst senare i år där tanken är att vi ska bjuda in alla som arbetat här genom åren, säger styrkeledare Bengt Herner.

På plats före ambulansen

Deltidsbrandmännen i räddningstjänsten gör mycket mer än att släcka bränder. Man åker ut på många så kallade sjukvårdslarm. Det kan gälla alltifrån hjärtinfarkter till hjärnblödningar eller att hjälpa någon som ramlat ner från ett träd och brutit ett ben.
– Vi är oftast på plats före ambulansen, eftersom de närmaste ambulanserna häromkring finns i Perstorp och Östra Ljungby. Om det behövs är det då vår uppgift att påbörja livräddning. Till exempel är vi utrustade med defibrillator som används vid hjärtstopp. Vi får även kontinuerlig utbildning i sjukvård, som varje år kontrolleras av en delegation från Region Skåne som kommer ut och inspekterar, säger Bengt Herner.

Jour dygnet runt

Räddningstjänsten i Ljungbyhed består av tre olika grupper om fem personer vardera som skiftas om att vara i jour. Bengt Herner själv har varit styrkeledare i snart 20 år och deltidsbrandman i ytterligare 13, och menar att yrket blir något av en livsstil.
– När vi har jour måste vi ju vara på plats på stationen inom fem minuter, så då går det inte att åka iväg några längre sträckor.

Uppskattad uppvisning på Blåkullekul

Under Blåkullekul på skärtorsdagen fanns räddningstjänsten med för att visa upp sin verksamhet. En nyfiken publikskara i blandad ålder tittade hänfört på när man demonstrerade hur man gör en så kallad losstagning vid en trafikolycka.
– Vi har ett bra samarbete med Hassanovs Bilskrot i Perstorp, de brukar alltid ställa upp med hyfsade skrotbilar som vi kan använda till övning och vid uppvisningar.

Söker folk

Just nu är räddningstjänsten i Ljungbyhed inne i en rekryteringsfas. Man söker två tjänster, och ser gärna både män och kvinnor bland de sökande.
-Är man intresserad är det bara att ta kontakt med brandstationen i Klippan eller med mig, säger Bengt Herner.