Hon utmanar konventionerna

Det skadar aldrig att vända på begreppen och utmana etablerade sanningar. Som arbetssökande har Anja Söderstjerna själv besökt rekryteringsmässor där hon gått runt från monter till monter och pratat med potentiella arbetsgivare. Någonstans där fick hon en idé.
– Tänk om man kunde anordna en omvänd rekryteringsmässa, där arbetssökande ”ställer ut” sig själva, och på så sätt kommer i kontakt med potentiella arbetsgivare, som är besökare på mässan.

Positiv uppmärksamhet

Anjas idé har fått mycket positiv uppmärksamhet. Hon har bland annat blivit intervjuad i Radio Kristianstad och där blivit utsedd till ”Veckans hjälte”, och har även varit i kontakt med såväl Arbetsförmedlingen som olika coachföretag. Alla tycker att en omvänd rekryteringsmässa låter som ett spännande projekt.
– ”Arbetskraftens dag” hade varit ett bra namn, tycker jag.
Anja är själv arbetssökande, men hoppas naturligtvis att en eventuell omvänd rekryteringsmässa ska leda till att hon hittar ett nytt jobb. Men hennes ambitioner är större än så.
– Jag har en socialpedagogisk yrkesbak-
grund, och tycker om att arbeta med människor. Kan en omvänd rekryteringsmässa bidra till att man hjälper andra arbetssökande att hitta arbete hade det varit underbart.

”Arbetslös” ett tråkigt ord

Just ordet arbetssökande är viktigt i sammanhanget – det är nämligen något helt annat än att vara ”arbetslös”.
– Arbetslös är ett negativt laddat ord som signalerar att man är utan arbete. Det är mycket trevligare att använda arbetssökande. Det visar på att man har motivation, engagemang och är villig att ge av sin tid – det är sådana personer jag vill komma i kontakt med för rekryteringsmässan.

Grupp på Facebook

Genom Facebookgruppen ”Arbetskraft – Arbetsglädje” (och med denna artikel även genom Söderås Journalen) söker nu Anja efter olika typer av aktörer: Arbetssökande som är villiga att medverka som ”mässutställare”, arbetsgivare som vill komma som besökare och hon söker även bidrag samt finansiering till eventuella kostnader för en första, mindre mässa.
– Arbetsförmedlingen är positiv till att genomföra en testmässa, och om den faller väl ut finns i så fall möjligheter att skapa ekonomiska ramar för att det ska bli fler. Jag har haft konakt med arbetsförmedlare i såväl, Helsingborg, Hässleholm, Ängelholm, Eslöv, Höganäs och Klippan, och hoppas på att det ska bli en mässa så småningom.