Vitsippspriset 2013 till Kim och Josefin

Den 28 februari mottog Klippaparet Kim och Josefin Nilsson årets Vitsippspris, som varje år delas ut av Kristdemokraterna till någon kommuninvånare som bidrar till att göra Klippan till ett trevligare samhälle.
– Vi är glada för det här, men det känns nästan lite märkligt att få pris. Vi har ju egentligen inte gjort någonting mer än att leva som alla andra, säger Kim
Nilsson.

Obotlig tumörsjukdom

Kim lider sedan födseln av tumörsjukdomen neufibromatos Recklinghausen, och har under sitt liv genomgått många operationer för att hålla tumörerna i schack. Kim är en av få sjukdomsdrabbade som lider av tumörer i ansiktet. Många andra med samma diagnos har sjukdomen utan att märka av den på annat sätt än genom fläckar i huden eller genom några knutor på armar och ben. Under de senaste åren har han gått ut i tidningar, TV och radio och berättat om sitt liv med sjukdomen. Kims filosofi är att leva som vanligt och fokusera på det positiva i livet.
– HD kontaktade mig för några år sedan och ville att jag skulle prata om det här. Jag hade aldrig haft några tankar på att göra det, och tvekade först, men jag tänkte att ”det är väl ingen som kommer att läsa det i alla fall”, skrattar Kim.

Massor av positiv respons

Men där bedrog han sig en aning. På nätet fylldes artikelkommentarerna under texten med massor av positiva tillrop, och efter det fick Kim ännu fler förfrågningar om att vara med i media. Han har bland annat varit med i TV3:s dokumentärserier ”Svenskarnas hemliga liv”, och syntes bara för några veckor sedan i TV4:s ”Efter tio”. Trots all positiv respons han har fått har Kim svårt att ta in alla vänliga ord.
– Det är många som kommer fram och vill prata, och det hände ju aldrig innan. Det känns nästan lite skämmigt. Jag är ju ingen fotbollsstjärna liksom.
– Vi lever ju bara som vi alltid har gjort, fyller Josefin i.

Styrka, integritet och mod

Priset består av en skulptur signerad Kerstin Gullvet Carlsson, och det är alltså Kristdemokraterna i Klippan som är utdelare.
– Vi tycker att Kim och Josefin har visast upp en styrka och integritet som är värd att uppmärksamma. Sättet att acceptera det man inte kan förändra och modet att förändra det man kan, kan alla Klippanbor lära sig av. Josefins inställning att kärleken ser bakom masker och fasader utgör en välkommen motkraft i en tid där så mycket energi läggs på ”den perfekta ytan”, och där ytligheten många gånger fungerar som norm, heter det i motiveringen, signerad ordförande Bodil Andersson och gruppledare Bert-Inge Karlsson.