Före detta talman gästade Kilppan

Den 19 mars ordnade PRO Klippan finbesök till Restaurang Senioren i form av före detta riksdagsledamoten, ministern och talmannen Thage G. Peterson. För en intresserad publik berättade han om ett yrkesliv i maktens yttersta centrum.
– Jag har många fina minnen från bygden häromkring Klippan, och har faktiskt bett om att få komma hit just därför, berättade han för Söderås Journalen innan föredraget tog sin början.

Gillar Klippans kyrkor

Förutom att han håller föredrag några gånger i månaden studerar Thage G. Peterson även teologi på äldre dar. När han passerar Klippan besöker han gärna både St Petri och Gråmanstorps kyrka.
– Jag arbetade i Åstorp redan 1956, och fick höra att arbetarekommunen där varit lite ”slö”, så då hyrde jag en lokal vid stationen där jag började ordna möten. När jag var klar i Åstorp fortsatte jag vidare till Klippan och gjorde samma sak där. Jag fick många fina kontakter redan då med pappersbruket. Det ska bli spännande att höra om någon från den tiden är här idag och lyssnar.

En lång karriär

Ända sedan tiden som kanslisekreterare hos Olof Palme på 60- och 70-talet och nästan 40 år framåt, har Thage G. Peterson haft en nyckelroll inom socialdemokratin. Under 80- och 90-talen figurerade han ständigt i medierna, först som industriminister och justitieminister, och i slutet av karriären som försvarsminister och samordningsminister. När socialdemokraterna befann sig i opposition 1991-94 valdes Thage G. Peterson till talman – det högsta ämbetet som finns i Sverige näst efter kungen. Det finns med andra ord ett och annat att berätta om när han håller föredrag.
– Jag har sagt till min familj att jag har tre svagheter som de måste acceptera, och som är en förutsättning för mig när jag väljer vart jag ska åka iväg och tala: Jag är lycklig så länge jag får stå i predikstolar och talarstolar. Jag tycker om att åka tåg och att gå på kondis, skrattar Thage G. Peterson.

Fortfarande igenkänd

Trots att det är snart 15 år sedan han gick i pension och därmed till viss del försvann från offentligheten blir Thage G. Peterson fortfarande igenkänd.
– Det är inte på samma sätt som när jag var i tv varenda kväll. Ungdomar vet kanske inte vem jag är direkt, men bland de lite äldre är det många som kommer fram och vill prata. På stationen i morse var det till exempel någon som ville bjuda på kaffe.