Schemalagda guidningar nyhet i nationalparken

Från och med den 1 maj kan nyfikna besökare i Söderåsens Nationalpark gå fasta guidade turer varje helg.
– Många vill ha lite vägledning ute i naturen, och i och med att Naturum inte längre kan erbjuda detta så tänkte vi att vi gör det istället, säger
initiativtagaren Cecilia Jörlevik.

Samarbete mellan två företag

Cecilia Jörlevik är föreståndare för Skäralids restaurang. Med ”vi” menar hon sig själv och kollegan Anna Lewijn från Söderåsens Turridning, som tillsammans har startat Nationalparksguiderna. Cecilia Jörlevik har under fyra års tid erbjudit bokningsbara guidade turer.
– För fyra år sedan minskades Naturums bidrag från Naturvårdsverket, så då upphörde deras guidningar.
Efterfrågan fanns fortfarande kvar, så då drog jag igång det igen.

Certifierade guider

Anna Lewijn har under två år på egen hand genomfört guidade turer till häst genom Söderåsens Turridning. Nu har hon och Cecilia Jörlevik alltså slagit sina påsar ihop och erbjuder från och med i år inte bara bokningsbara turer utan även schemalagda guidningstillfällen varje helg, och även övriga röda dagar.
– De fasta turerna utgår från Naturum i Skäralid, och varar i en timme. Våra guider har alla blivit certifierade av Naturm, så besökarna kan förvänta sig en rundtur med många spännande fakta, säger Cecilia Jörlevik