90 år är ingen ålder!

2013 firar Klippan-Ljungbyheds Begravningsbyrå 90 år. I tre generationer har Klippanborna vänt sig till Peter, fadern Per och farfar Otto när deras nära och kära har gått bort.
– Det känns trevligt att vi lyckats hålla kvar företaget inom familjen i alla dessa år. Det tror jag inte är speciellt vanligt, säger ägaren Peter Danielsson.

Personligt bemötande

Begravningsbyrån startades 1923 av Sven Danielsson. Kort därefter tog hans bror Otto över verksamheten, sedan har den gått i arv från Otto via Per och över till Peter. Verksamma i företaget idag är Peter, hans fru Cecilia och fadern Per, som med 79 år fyllda är vid så god vigör att han kan hoppa in när det behövs.
– Jag uppskattar att han fortfarande kan hjälpa till vid behov. Och behovet finns verkligen, säger Peter Danielsson.

Vad är det då som är nyckeln till framgången? Peter Danielsson svarar:
– Det är det personliga bemötandet. På en så liten ort som Klippan så skapar man förtroende om man sköter sitt jobb som man ska. Det gäller att vara empatisk och lyssna till kunderna och deras önskemål. Det finaste beröm man kan få är när en kund säger att det inte är Klippan-Ljungbyheds Begravningsbyrå de anlitar, utan det är familjen
Danielsson. Då känner jag verkligen att vi har lyckats.

Borgerliga begravningar har ökat

Danielsson till att fortbilda sig. De kurser han går är i regi av SBF, Sveriges Begravningsbyråers Förbund, och de fungerar som en slags auktorisation för verksamheten.
– Det kan handla om alltifrån teologi till
lagar och förordningar, försäkringsfrågor
eller borgerliga begravningar.

Det sistnämnda är något som vuxit sig allt starkare de senaste 20 åren. Skilsmässan mellan staten och kyrkan för några år sedan har gjort att många fler väljer att gå ur Svenska kyrkan nu än tidigare. Därmed ökar de borgerliga begravningarna.
– I mångt och mycket är upplägget på en borgerlig begravning detsamma som på en kyrklig. Skillnaden är att den inte får äga rum i kyrkan, utan måste ske i någon annan lokal. Oftast blir det kapellet här i Klippan eller något av krematorierna i Ängelholm eller Helsingborg. De anhöriga kan utforma begravningen helt och hållet efter egna önskemål. De kan välja att själva säga några ord om den avlidne, eller så kan de be mig att göra det. Sedan kan man välja om man vill ha levande musik eller musik på CD.

Kan ta ut svängarna om det önskas

Ofta händer det vid borgerliga begravningar att de anhöriga ger Peter Danielsson fria händer att utforma ceremonin bland annat genom val av musik.
– Det är många som vill ha ”det ljusa” i fokus på begravningarna. För ett tag sedan berättade några anhöriga att den avlidne var ett stort Bee Gees-fan. Då valde jag att öppna begravningen med att spela ”Stayin’ alive”, eftersom det är en väldigt livsglad låt. Det uppskattades mycket.

Framtiden säkrad?

Peter Danielsson själv var i tonåren när han började följa med Per ut på uppdrag, men tog inte över firman förrän han var 39. Han tror att det kan vara bra att prova sina vingar på annat håll (i sitt eget fall som deltidsbrandman och banktjänsteman) innan man är redo för uppdraget som begravningsentreprenör.
– Min äldste son är i samma ålder nu som jag var när jag började följa med ut, och han följer med mig också ibland. Men han är bara 15, så vi får väl se vad framtiden har att utvisa för hans del.