Kvarteret Väpnaren invigt

Att det har byggts nytt på den gamla elverkstomten mitt i Klippan har ingen kunnat undgå de senaste åren. Den 30 november var det äntligen dags för invigning av Kvarteret Väpnaren.
– Det känns bra att tre år efter det att vi startade projekteringen äntligen få ”knyta ihop säcken”. Väpnaren har varit ett mycket intressant och speciellt projekt, säger Ulf Bengtsson, VD på Treklövern.

Privat vårdbolag driver äldreboende

Totalt äger Treklövern 16 lägenheter i huset, alla belägna på våning 3 och 4. Hyresgästerna där flyttade in den 1 december. De 36 lägenheterna på våning 1 och 2 ägs av Klippans kommun och här har kommunen inrättat ett kommunalt äldreboende, som kommer att drivas i det privata vårdbolaget Förenade Cares regi. De som flyttar in i dessa lägenheter kommer från kommunens äldreboende på Badvägen, Rickmansgården och Åbyhem. Flyttlasset för dessa gick i början av december, och från och med den 15:e tar Förenade Care över verksamheten. Drygt 75 procent av personalen från de gamla boendena flyttar med, och övergår därmed i Förenade Cares regi.
– Förenade Care är mycket smickrade över att få vara det första företaget någonsin i Klippans historia som får starta entreprenad i äldreomsorgen, och vi ska förvalta förtroendet på allra bästa sätt, säger Gunilla Sjunner, nyanställd verksamhetschef på Förenade Care, som tidigare också hon varit verksam inom Klippans kommun.

Bra ”mix” i huset

Ulf Bengtsson är mycket nöjd med hur själva byggnationen förflutit under de tre år som den pågått. Allting har gått enligt tidsplanen, och lösningen med att blanda hyreslägenheter med äldreboende tycker han känns spännande.
– Våra lägenheter innehåller alltifrån yngre hyresgäster till personer som sålt sina hus och som vill bo lite mer centralt. Tillsammans med äldreboendet får vi en bra mix i huset, säger han.
Gunilla Sjunner håller med:
– Det är mycket positivt med blandade åldrar bland de boende i huset. Det är till och med så att en av våra boende har sin maka i en av Treklöverns lägenheter, så de kan vinka till varandra innan de går och lägger sig.

Positivt med centrumläget

Förutom den uppenbara kvalitetshöjningen som medföljer när man byter gamla lokaler mot nybyggda tycker Gunilla Sjunner också att Väpnarens centrala läge ger en extra dimension till äldreboendet.
– Det öppnar många nya möjligheter i och med att det är nära till apotek, hårfrisörer och den övriga centrumhandeln. Tidigare har personalen fixat det mesta när det gäller inköp, men nu kan förhoppningsvis en del av våra brukare följa med i större utsträckning.

Positiv inflyttningstrend

I skrivande stund (4 december) är 14 av Treklöverns 16 lägenheter uthyrda. Ulf Bengtsson hyser stora förhoppningar om att även de sista två ska gå åt.
– Klippans har en positiv inflyttningstrend, vilket visar att det är intressant att bo i vår kommun. Vårt mål och syfte är att kunna göra det ännu mer intressant, inte minst genom renoveringen av kyrksalsbyggnaden, som vi kommer inleda projektering för under våren.