Köpmanspriset till Östra Ljungby

Det blev Lars Andersson på ICA Nära Eriks i Östra Ljungby som tog hem Klippans kommuns Köpmanspris 2012. Köpmansprisets vinnare utses av kommunen, men kandi-
daterna som de har att välja mellan nomineras av kommuninvånarna. Vinnaren får ett diplom och en odelbar prissumma på 5 000 kronor.
– Vi har ju byggt om hela butiken och bytt all inredning i höst, jag tror att det spelar in i sammanhanget, säger en nöjd vinnare.

Tog över efter fadern

Det var Lars Anderssons far Erik som startade verksamheten på 50-talet. Under namnet Eriks Lanthandel drev han butiken ända fram till 1987, då Lars tog över. Rörelsen har alltid varit ICA-ansluten, men på senare år har ”lanthandel” fallit bort ur företagsnamnet – inte minst i folkmun.
– Man hör hela tiden när kundernas mobiler ringer så säger de att de är på ”Eriks”. Vi har ju inte haft några traditionella lanthandelsvaror på många år heller, säger Lars Andersson.

Nya varor in

Ombyggnationen är den största man gjort under Lars Anderssons tid som butiksägare. All inredning har bytts ut, och det har även gjorts omflyttningar för att utnyttja lokalen så optimalt som möjligt. Dessutom har man lyft ut en del varor som inte säljer tillräckligt bra, och även utökat sortimentet där det behövs.
– Vi har plockat in mycket mer gluten- och laktosfritt till exempel – där har vi varit lite svaga tidigare, och det är många kunder som har efterfrågat detta, säger Lars Andersson.

”Tronföljden” säkrad

Sedan en tid tillbaka är dessutom framtiden för ICA Nära Eriks tryggad. Lars son Roger har nämligen beslutat sig för att ta över när Lars går i pension om några år, vilket innebär att butiken lämnas över till tredje generationen Andersson så småningom.
– Det känns speciellt. Det är mycket tack vare att Roger vill ta över som jag har satsat på den här ombyggnationen.