Dragkamp har anor – Sverige en stormakt

Ett ”dragplåster” vid arrangemang är dragkamp, inte minst vid Klippans handlare ”Citydagar”. En ädel kamp – starkaste vinner. Dragkamp är varken nytt eller ett jippo. Det har gamla anor.

”Redan de gamla grekerna” – för att använda ett slitet uttryck – hade dragkamp som en sport. Men inte i olympiska sammanhang, men väl som förberedelse inför de kamper som stod där. Brottarna använde flitigt dragkamp som träningsmetod. Det gav styrka i hela kroppen. Däremot arrangerades lokala tävlingar i dragkamp. Då fanns allt från ”man mot man” till lagtävlingar.

Även den nordiska forntida kulturen hade dragkamp. Dokumentation finns över vikingarnas olika kamper, där dragkamp var en del.

Från medeltiden blev dragkamp inslag vid marknader – i Europa och i Sverige. Det handlade då som t ex i Klippan, om publikdragande inslag.
Modern dragkamp växte fram i Storbritannien under 1800-talet. Regler utarbetades och dragkamp blev en sport – präglad av militären, som idrottsrörelsen i övrigt. Nu kunde tävlingar genomföras.

Dragkampen kom till Sverige i slutet på 1800-talet, blev populär sport och gjorde Sverige till en ”stormakt” inom sporten. Första SM-tävlingen ordnades 1898. Dragkamp fanns med vid OS 1900, där ett lag från Sverige tog guld. Men nya regler behövdes. Svensken Gösta Drake fick i uppdrag att utarbeta de nya reglerna, som skulle gälla inför OS i Stockholm 1912 – där Sverige tog flera guld. Efter 1920 var dragkamp borta från OS-programmet.

Dock blev sporten populär igen på 1930-talet. 1933 bildades Svenska Dragkampsförbundet, 1936 hölls första officiella SM, 1958 kom dragkamp med i Riksidrottsförbundet. Numera arrangeras VM. Sverige stod som arrangör 2008 – och vann flera guld.