Stöttning när du behöver den som mest

På vilka sätt kan man begravas? Vad kostar en begravning? Och hur ska jag veta hur min anhörig ville ha det? Det är många frågor som dyker upp när någon går bort. Det är då begravningsentreprenören Kerstin Långberg kommer in som en stöttepelare och rådgivare mitt i sorgen.

På Storgatan mitt i Klippans centrum ligger Fonus. Där jobbar begravningsentreprenören Kerstin Långberg med att hjälpa människor i sorg. Det första man lägger märke till hos Kerstin är hennes varma och milda sätt, inte alls som de stela begravningsentreprenörerna från tv-seriernas eller filmens värld. Men samtidigt som hon är väldigt kärvänlig så utstrålar hon även professionalitet.

Håller föredrag för skolklasser och vårdpersonal

Efter att ha blivit visad runt bland kistmodeller och gravsten frågar jag lite försiktigt vad hon har en trappa ner.
– Kom med ner ska jag visa, säger hon raskt.

Jag vet inte riktigt vad det är jag kommer att få se, tänk om det ligger någon därnere? Men det som möter mig ser ut som vilket fikarum som helst med bord och stolar.
– Här har vi lite lager och ibland kommer skolklasser hit på föredrag. De avlidna görs i ordning på Ängelholms eller Helsingborgs lasarett.

Kerstin Långberg håller även föredrag på olika vårdutbildningar och för vårdpersonal på äldreboende och sjukhus.
– Jag berättar hur allt går till från dödsfall till begravning.

Rådgivning kring begravning och försäkringsfrågor

På Fonus kan du få hjälp med allt det praktiska kring en begravning som val av kista, sten, musik och dödsannons.
– Det mesta går att ordna – inom Sveriges lagar.

Förutom att göra begravning så som de anhöriga önskar hjälper Fonus även till med försäkringsfrågor, bouppteckningar och annat ekonomirelaterat.

Men det är inte alltid lätt för de anhöriga att veta den bortgångnes önskningar. För att underlätta finns det så kallade Vita Arkivet där du har möjlighet att berätta om dina önskemål runt din egen begravning. Vita Arkivet finns både som en liten bok eller på nätet.

Att bli berörd men ändå behålla sin professionalitet

Jag frågar Kerstin Långberg om hur det kom sig att hon valde detta yrke och får som svar att det föll sig naturligt då hon tidigare jobbat som kyrkovaktmästare och därför varit med på många begravningar.
– Jag tycker om att hjälpa människor. Men så klart kan det kännas tungt ibland. Speciellt om det är unga eller folk jag känner. Men den dagen då jag inte blir berörd av ett dödsfall ska jag inte hålla på med det här mer. Min belöning är när folk kommer fram efter begravningen och kramar om en och säger tack, det var precis så som vi ville ha det.