Bästa mekanikern i personbilsteknik finns i Klippan

21-åriga Tobias Persson tycker om problem. I alla fall om det rör sig om tekniska.
– Det bästa är när man är klar med ett arbete, löst felet och kunden är nöjd.

Tobias Persson blev i juni etta i personbilsteknik i Yrkes-SM. Söderås Journalen besökte honom på hans arbetsplats i Klippan.

Framåtlutad över huven på en silvrig Volkswagen Golf felsöker Tobias Persson ett oljud i motorn. Han sträcker, som sig bör, fram en svartoljig näve. Det är semestertider och de är två mekaniker på bilfirman.
– Det kan bli lite stressigt när det kommer in akutjobb utöver den vanliga planeringen, men det flyter på.

Men så har de också ett proffs på plats. Tobias Persson, eller Tobbe som han kallas, kan numera titulera sig som nummer ett i personbilsteknik i sin åldersgrupp. Det var i början på sommaren som han deltog i Yrkes-SM.
– Man fick en bil där man skulle hitta felen och sedan försöka lösa dem. Det kunde vara belysning som inte fungerade eller att bilen inte gick att starta.

Vilken var den största utmaningen?

– Innan jag åkte dit trodde jag att det skulle vara växellådan, men det visade sig inte vara några problem. Det svåraste blev i stället ett annat fel på ett elsystem som de sa var på VM-nivå. Sen var det inte samma bilmärke som jag är van vid här på bilfirman, så det var lite kämpigt.

Vad var roligast?

– När man löst ett fel som man aldrig stött på tidigare.

Mot VM i Leipzig

Tobbe har alltid varit intresserad av elektronik och mekanik. Det började med datorer och slutade med bilar. Tobbe har två bilar hemma som han lägger åtskilliga timmar på.
– Jag har lagt 700 timmar på en bil, men än är det fortfarande bara ett skal.

Nu väntar Yrkes-VM i Leipzig nästa år, men närmast blir det Euroskills, även kallat EM, i Belgien i oktober. Innan dess blir det mycket övning och eventuellt någon kurs för att få in den rätta tekniken.