Dansbanden gör fin reklam för vår hembygd!

Då och då skriver vi en artikel om dansbanden som finns i våra trakter. Vad många kanske inte vet är att dessa band är hårt arbetande proffs som åker från Trelleborg i söder till långt upp i Norrland och spelar upp till dans. Ibland blir det också en tur till både Norge och Finland.

Det blir ju inte endast dansmusik man sysslar med ute på turnéerna, utan i kontakten med både publik och arrangörer ställs det frågor var banden har sin hemvist och kommer ifrån. Med andra ord är de mycket fina reklampelare får vår bygd; Callinaz från Klippan, Donnez från Perstorp, Bob Stevens och Willes från Ljungbyhed!
Under vecka 29 framträdde samtliga dessa band på Dansbandsveckan i Malung vilket är dansbandens Mecka och det största som händer i dansbandsbranschen i Sverige. 82 dansband spelar upp till dans på 6 dansbanor under 7 kvällar med drygt 50000 personer i publiken under hela veckan. Vilket i snitt innebär drygt 7000 varje kväll!
Söderås Journalen var på plats i Malung och fick intervjuer med några av banden.

CALLINAZ, Klippan – Carolina Skaarup-Olsson

Ett par av många framträdanden på er sommarturné var på Dansbandsveckan i Malung. Hur gick det?
– Hela dagen var faktiskt helt fantastisk! Vi började vid lunch med ett uppträde i Grönlandsparken där vi spexade lite med publiken. Vår idé var att hela bandet skulle bestå av fem ”Carolinor” så killarna hade peruk på sig. Dessutom var alla klädda i mina olika scenklänningar. Succén blev stor! På kvällen spelade vi i Orrskogen. Det blev en magisk kväll som vi kommer att leva på länge!
Hur ser du på det faktum att det är fyra band ”här hemifrån” uppe i Malung?
– Det är supercoolt att så många härifrån håller på med dansband.
Har ni någon kontakt med dem?
– Vi har ganska bra kontakt med dem och vi syns ju lite då och då ute på vägarna.
Ni är mitt uppe i Er sommarturné. Hur är läget ute Dansbands-Sverige?
– Det är helt underbart! Vi får möta så många fantastiska människor! Dygnen blir totalomvända, man äter på knasiga tider och bor tätt tillsammans. Det tar på krafterna men man ser ändå det roliga i allt också!
I början på sommaren vann du titeln Årets sångerska i tävlingen Guldsladden. Hur kändes det när du fick besked om detta?
– Jag blev så överväldigad! Konkurrensen var stenhård. Det var ju några av Sveriges absolut bästa dansbandsssångerskor som var nominerade. Och så fick jag utmärkelsen! Jag är väldigt ödmjukt glad och stolt!
Har vinsten påverkat Callinaz som orkester?
– Den har faktiskt lockat ut lite ny publik till dansbanorna. Det är verkligen roligt!
Ni har ju gjort en helt osannolik “resa”, genom att från att starta bandet för två år sedan till att nu ha det som yrke med 130 bokade jobb i år. Detta har ni gjort utan hjälp av deltagande i TV och den reklam det innebär. Hur har detta gått till?
– Vi har jobbat tillsammans! Alla har bidragit med sitt och vi har haft ett mål – att spela på heltid! Kollegor har gett oss tips och råd vilket varit till stor hjälp. Vi har kunnat undgå en del av de misstag som de gjort (dock långt i från alla).
– Sen har vi varit väldigt aktiva med marknadsföring i tidningar, på nätet och radio. Att promota vårt varumärke på alla tänkbara sätt jobbar vi med alltid! Vi är överlyckliga över att vi står där vi gör idag!
Känns det som att ni nu är bli etablerade i hela landet?
– Vi känner definitivt att vi är på rätt väg! Vi håller på att ta oss ut till de lite större dansställena och vår publik växer. Men det finns lång väg kvar att vandra!
Ni åker numera omkring i en stor vit buss med ett riktigt rosa “Callinaz-stuk” på. Berätta!
– Ja vi har precis köpt en större buss. Inte ny, utan vi får ta ”ett steg i taget”. Jobben blir fler och vi kör 6000 mil om året. Då måste man åka bekvämt och kunna sova i sängar. Adapt Media har hjälpt oss att få till en riktigt snygg layout och bussdekor. Mycket rosa givetvis!! På baksidan av bussen finns alla våra samarbetspartners loggor. Vi är mycket tacksamma mot Klippans kommun som har stöttat oss med en maffig annons på bussen som verkligen syns! Vi hoppas att detta kan locka några till vår vackra kommun!
Finns det några andra nyheter som är på gång som du kan avslöja för Söderås Journalens och Klippanshopping.se:s läsare?
– Ja, vi håller just nu på att jobba med vår kommande platta. Den första gick ju så mycket bättre än vi väntat oss, så nu jobbar vi hårt för att nå samma resultat igen.
Till sist: Ge oss ert härligaste turnéminne!
– Svårt! Men dansbandsveckan i Malung går inte av för hackor!
Då vill Söderås Journalen tacka för intervjun och önska lycka till med allt framöver!
– Tusen tack, och tack för att ni uppmärksammar oss dansband som ni gör!

DONNEZ, Perstorp – Donald Laitala

Ni har upplevt en fin vecka i Malung. Berätta!
– Det började med att vi blev inbjudna av vårt skivbolag, Sony, att komma till Malung på Dansbandveckans första dag, som ju är söndagen. Denna dag är det alltid den så kallade Guldklaven-galan, vilket i princip är dansbandsbranschens Grammis-gala. I slutet av galan skulle så Sveriges Radios specialpris delas ut, och gissa om vi fick hjärtat i halsgropen när konferencieren sade: Och vinnare är: DONNEZ!!! Motiveringen var bland annat att Donnez har ett personligt sound och förvaltar det musikaliska kulturarvet på ett mycket bra sätt.
– Sånt glömmer man inte i första taget!
På torsdagen spelade ni i Grönlands-parken på dagen. Hur gick det?
– Det var hur kul som helst! De flesta band som spelar i Grönlandsparken brukar spexa till det på något sätt. Vi valde att inte upp-träda som Donnez, utan bytte skepnad till ett riktigt skånskt bonnagäng, “Bonnez”. Vi klädde oss i blåställ, stövlar och riktiga
“bonnakepsar”.
– Vi körde en massa Hasse Andersson, Peps och Danne Stråhed-låtar blandat med lite av vårt eget material. Vi sjöng allt på vår skånska dialekt, och detta gick hem hos publiken.
Ni har släppt en ny CD i början på sommaren. Hur går det för den?
– Den säljer bra, faktiskt lite bättre an vad förra plattan hade sålt efter samma tid.
Er turnéplan ser inte direkt tom ut… Det sägs att ni är Sveriges mest bokade band!
– Ja, vi är nog det band som turnerar flitigast. I år gör vi 196 spelningar. Nu bokar vi jobben för 2013, men vi ska försöka att hushålla lite mer med krafterna nästa år.
Har ni någon kontakt med övriga banden från Klippan och Ljungbyhed?
– Visst har vi det då och då. Vi ger varandra lite tips om det ena och andra. Men det är ganska lite vi stöter på varandra ute i landet. Det blir då och då på vägarna, men kanske framför allt på de stora galorna typ Dansbandsveckan i Malung, Ekebofestiavlen och inte minst i våra ”nya folkparker”; Kryssningsbåtarna.
Kan du dela med dig av något roligt turnéminne?
– Mikael Strömqvist, som i sommar vikarierar för vår ordinarie gitarrist Calle Stifors som är pappaledig, bjöd på en rolig sak för ett tag sedan. Vi spelade på en typisk svensk sommardansbana då jag samtidigt njöt av en helt fantastisk solnedgång. Jag sade till Mikael: ”- Det kunde varit värre…! Ja, sade Mikael, den kunde ju gått i Fiss-dur” och syftade på låten vi spelade och inte hade några som helst tankar på någon solnedgång. Det är underbart med vikarier som går helt upp i musiken!

Här blir Donne tvungen att avbryta intervjun för att springa in till den sista nonstoptimmen med Mats Bergmans på bana 1 i Orrskogen. Det står ett 20-30 tal fans i olika åldrar nedanför scenen som kan varenda låt och sjunger med i dem också.

Donnez låter väldigt tighta och har ett kanonbra ljud. Spelglädjen blandas med svettstänken. Allt detta tillsammans bekräftar också ett säkert faktum att Donnez inte bara är ett av de mest bokade banden i Sverige utan helt säkert också ett av de bästa och mest populära!

BOB STEVENS, Ljungbyhed – Mats Olsson

Ni är just nu ute på sommarturné. Hur flyter den på?
– Den går alldeles utmärkt” Just nu flyter vi på Viking Lines nöjesbåt Cinderella i fyra dagar. Vår juliturné innehöll också ett stopp i Orrskogens Folkets Park under Dansbands-veckan i Malung. Att få uppleva miljön och alla trevliga kollegor där har ett stort värde bara det. Andra fina turnéminnen i juli är Birka Paradise, Ekebofestivalen och Lands-kronafestivalen.
Spelade ni i Grönlandsparken på dagen?
– Nej, denna gång valde vi att hoppa över det. Det kräver en hel del förberedelser och det har vi helt enkelt inte hunnit med.
Fyra band, Callinaz, Donnez, Willez och så ni i Bob Stevens i Malung samma vecka. Hur ser du på det?
– Det är hur bra som helst! Det är viktigt att unga band kommer fram. Vi behöver en föryngring i branschen. Att vi fyra orkestrar dessutom kommer från Klippan, Ljungbyhed och Perstorp tycker jag faktiskt är imponerande!
På tal om föryngring, hur ser ni på er egen framtid i branschen. Jobbar ni efter någon ettårsplan eller femårsplan?
– Vi ser ingen ände på det här. Det är ett ”gift” man har i kroppen. Det går alltid att reglera hur långt bort man ska ta spelningar och hur många spelningar man ska göra. Så vi brukar säga att vi ger oss aldrig!
Ni släppte en ny skiva i juni. Hur går det för den?
– Det går mycket bra! Vi gick direkt upp på 13:e plats på Albumlistan när den kom ut i juni. Den säljer också bra på skiv-webshopen Ginza.
– På tal om skivor så har vi en låt som har blivit vår signaturlåt, No more Bolero. Den brukar vi få spela minst ett par gånger varje kväll. Vår sångare Mats Kärrlid har satt en väldigt personlig prägel på den låten. No more Bolero har varit med på två av våra skivor, bland annat den förra, och dessa båda skivor har tillsammans sålt i c:a 26000 ex. Det är vi väldigt stolta och glada över.
Har du något roligt turnéminne du kan dela med Söderås Journalens läsare?
– Vi var på hemväg från en spelning på Logen i Täfteå (som gick som serie i TV1 för något år sedan) och hade kört 60 mil, när vi kom till Stockholm. Pang! Vi fick punktering på bussen och funderade på hur vi skulle fixa detta. Då kommer en väktare körandes och med andan i halsen går han ur bilen. Yes, tänker vi, nu kan vi få hjälp med vårt däckproblem!
– Då säger han på bredaste söderkis-dialekt: ”Tjeena, grabbar! Haaar ni nårra plattor? Jag vill köpa den med No more Boleeeero!”
– Så nog har den låten bitit sig fast i folks minne.

Söderås Journalen tackar Mats för intervjun som flyter vidare på Viking Cinderella!

Willez, Ljungbyhed

Willez från Ljungbyhed är ju ett av banden som är ambassadörer för vår bygd. De fick sitt genombrott i Dansbandskampen för några år sedan och håller också på att etablera sig i Dansbands-Sverige, Willez spelade första dagen på Dansbandsveckan i Malung.

Söderås Journalen har sökt Willez för en intervju. Trots flera försök så har vi tyvärr inte lyckats få kontakt med dem.