PRO och SPF vill krossa fördomarna!

Söderås Journalen blev lite nyfiken på vilka aktiviteter Klippans pensionärsorganisationer har att erbjuda. Finns det några skillnader på att vara pensionär idag än för en generation sedan? Tycker de om att göra samma saker? Vi frågade en PRO:are och en SPF:are.

Både Gudrun Aldén som är vice ordförande på PRO och Eleonor Ståhl, aktivitetsansvarig på SPF är överens om att vara gammal idag är något annat än att vara gammal i mitten på 1900-talet. Hälsan hos dagens pensionärer är bättre och de är piggare högt upp i åldrarna. De vill inte riktigt kännas vid att de blivit gamla.

Vill ha kul

– Vi vill göra saker och ha roligt. Vi lyssnar inte på krämporna! Om man tog en pilla för 20 år sedan tänkte man ”Åh nu är jag jättesjuk och måste vara hemma”, men så tänker vi inte idag, säger Eleonor Ståhl.

Både SPF och PRO har i genomsnitt nästan en aktivitet om dagen där medlemmarna träffas, pratar och diskuterar. Bland aktiviteterna finns bland annat gympa, stavgång, läsecirklar och utflykter – både endags och resor som sträcker sig 3-4 veckor.

Mycket fördomar

Eleonor Ståhl tycker det är viktigt att bekämpa fördomarna mot pensionärsföreningarna.
– När jag växte upp hade en 64-åring huckle och gick i kyrkan. Samtidigt fanns det inte så mycket annat att göra för de äldre. Problemet är att den uppfattningen av äldre lever kvar än idag – att vi sitter i gungstol och stickar strumpor. Därför tror jag att många drar sig för att gå med i en pensionärsförening. De tror inte att vi har det roligt!

– Dagens pensionärer är på något sätt yngre. När mina föräldrar var i samma ålder som mig kändes de äldre. Men det är klart idag lever vi på ett bättre sätt och är vid bättre hälsa, säger Gudrun Aldén.

Vill hålla sig uppdaterade

Många av dagens pensionärer vill också hänga med i utvecklingen och dagens teknik. PRO har bland annat kurser i data och att lära sig mobiltelefon.
– Det är många som vill lära sig att betala räkningarna på nätet eller kolla mejl. Se artikeln ”Det är aldrig för sent att lära sig något”.