Judo – Både tuff och mjuk sport!

Judo som betyder ”den mjuka vägen” är en japansk kampsport som har sitt ursprung från jujutsun. 2005 hittade denna tredje största OS-sport till Ljungbyhed via Richard Wieland. Klubben har idag ett 60-tal medlemmar som håller till i idrottshallen i Ljungbyhed.

När Richard Wieland startade Ljungbyheds judoklubb var det för att han kände att idrottsutbudet i Ljungbyhed behövde breddas. Och det visade sig att ett det fanns ett stort intresse. Idag finns det allt ifrån lekisjudo för de allra minsta till motionsjudo för vuxna som är anpassat för de med till exempel dåliga knän och ryggar och ”som inte vill tampas med vildtuppar i övre tonåren” som Richard uttrycker det.

När vi ber honom göra reklam för judo så radar han upp en mängd fördelar.

– Det är en allsidig och rolig motions- och tävlingssport. Judo är också bra träning för barn och ungdomar då det inte finns några slag och sparkar. Du kan börja träna när som helst i livet, den yngsta i vår klubb är i 4-årsåldern och den äldsta är runt 50.

Kan man börja träna judo i 30-årsåldern och sedan tävla?

– Visst funkar det. Det finns veteranklasser. En god vän började träna när han var 50 och tog svart bälte när han var 60. Man kan lägga träningen på olika nivåer. Det kan vara en väldigt fysiskt tuff sport samtidigt som den kan vara mjuk om man vill.

Vad har du för förhoppningar på klubben i framtiden?

– Jag hoppas framförallt på en klubb där alla kan känna sig välkomna. Att den ska vara något bra för de som bor i Ljungbyhed och huvudsyftet är inte att vara framgångsrik i tävlingar utan det är att upptäcka judo som sport. Jag tror att vi kommer att växa ett tag till. Vi har möjlighet att ta emot 10-20 medlemmar till men sen är det fullt.