”Hjärnan utvecklas även under gamla dar”

Varje måndag 9:30 samlas ett gäng SPF:are på studiegården 47:an i Klippan. De läser och samtalar kring Bodil Jönssons bok När horisonten flyttar sig: Om att bli gammal i ny tid! Söderås Journalen tittade in.

I boken När horisonten flyttar sig: Om att bli gammal i ny tid! reflekterar Bodil Jönsson över fyrtiotalisternas åldrande och menar på att en nybliven pensionär idag inte alls är lika gammal som en nybliven pensionär för en generation sen. Framförallt betonar hon att de fortfarande både kan arbeta och lära sig saker.
– Man känner igen sig i det hon skriver. Hon förklarar vad som händer när man blir gammal. Bland annat att man inte kommer ihåg på samma sätt som förr. Det behöver inte betyda att du är dement utan det är åldern som tar ut sin rätt helt enkelt, säger Anna Carlsson.

– Ja och det vill man inte riktigt erkänna ibland, säger Liselott Stenberg och alla skrattar.
– Sedan tar hon upp att äldre faktiskt kan lära sig. Hon talar om bekanta till henne som hon känt sedan de 65 och som nu är 90 år.

Hon tycker att de är mer aktiva och kan mer nu när de fyllt 90 än när de var yngre. Folk har för sig att äldre inte kan lära sig, fortsätter Anna Carlsson.
– Det tar bara lite längre tid, flikar Ingrid Johansson in.
– Hjärnan utvecklas även under gamla dar, säger Agne Lindberg.

När de så småningom har läst ut boken väntar en föreläsning med Bodil Jönsson, vilket de alla såklart ser fram emot. Men huvudsyftet med kursen är mycket den sociala biten, att sitta och diskutera Bodil Jönsson tankegångar.