En sport för hela familjen

Bowling är en riktig familjesport. Och då är det inte bara föräldrar och deras barn som spelar, även mormor och morfar, eller farmor och farfar vill vara med.

Pia Persson är lagledare för damlaget Friska viljor i Perstorp! Pia tränar också ungdomarna. Just nu är bowling på nedgång bland de unga. Det finns för mycket annat att prova på.
– Men de vi har är väldigt duktiga. Åldern är från 5 år och uppåt. I a-laget är den yngsta 14 år och den äldsta 60. Det är det som är så kul med bowling att man kan blanda gammal och ung!

Seniorerna störst

Om bowling just nu har en nedgång bland unga så är det mer populärt än någonsin bland seniorerna.
– Det finns ett enormt intresse. De har tre lag som spelar seriespel. Vi ser att det lätt blir att hela familjen engagerar sig i bowlingen. Pappan spelar och så tar han med barnen och då blir mamma lite sugen på att prova. Sen märker man att även farmor och farfar och mormor och morfar också spelar. Så det är ju en riktig familjesport. I Korpen kan barnbarnen till exempel möta farmor och farfar, säger Pia Persson.

BK 47 är en av seniorklubbarna. Och där är Yngve Hansen ordförande. Han talar framförallt om gemenskapen som en stor anledning till att han spelar bowling.
– Det är en social sport och det är bra för den fysiska hälsan.

Han har just kommit hem från en match i Klippan med en vinst på 16 – 4. De spelar i en serie som heter Alliansen Ringen som har upptagningsområde i Landskrona, Höör, Eslöv, Tyringe, Örkelljunga, Båstad, Helsingborg, Bjuv, Åstorp och Klippan.
– Vår klubb har ett femtiotal medlemmar och vi tränar tre gånger i veckan. De äldsta är runt 85-90 år gamla och vi spelar blandat damer och herrar och det är alltid lika god stämning!