Det är aldrig för sent att lära sig något

Så resonerar de pensionärer Söderås Journalen träffar på PRO i Klippan. Vi kikade in på deras nybörjarkurser Data och Mobilär.

På nybörjarkursen i Mobilär får man lära sig det mesta om mobilens funktioner. På bordet ligger en liten instruktionsbok som stöd, men de flesta tycker att kursledaren Siv Nilsson förklarar bättre. Kerstin Sjöland som sitter mittemot får dotterns avlagda mobiler.
– Nästa gång blir det en sådan, säger hon och nickar mot min Iphone.

Gunnel och Kerstin gick med i PRO för att slippa att bara sitta hemma.
– Här är nästan något varje dag, jag har gått på data, vattengympa och balansträning, säger Gunnel Krull.

Karin Pålsson, var med första gången förra torsdagen och nu har hon köpt sin första mobil, en modell med lite större knappar.
– Våra mobiler är så antika att ingen vill stjäla dem, säger Siv Nilsson och skrattar.

Hon sitter just nu och hjälper Britt Ardenvik med att sätta av och på knapplåset.
– Jag vill ha den som säkerhet när jag är ute och går med min rollator. Jag använder inte den annars.

Men när det väl kommer till kritan så berättar hon att hon faktiskt skickat iväg ett par sms till både vänner och barnbarn.
– Ibland ringer de tillbaka och säger ”vad menar du farmor?”

Du funderar inte på att gå datakursen?
– Jag har så fullt i mitt huvud så jag kan inte gå på datakurs just nu, säger hon och alla brister ut i ett skratt.

”Man kan inte bara sätta sig framför tv:n”

I nästa rum sitter ett gäng framför sina datorer och lär sig göra gratulationskort i word. Det är nybörjarkurs i data under ledning av Sven Pettersson.

Eivor Olsson har redan avancerat till facebook. Hon tycker det är ett bra tidsfördriv och hon kan hålla kontakt med barnbarnen. Sedan finns det förstås en stor fördel i att betala räkningarna på nätet.

Lite längre bort sitter paret Gun och Kjell Persson.
– Det är barnen som har inspirerat oss. De kom hem med en dator och sa att nu ska ni lära er.

Gun brukar gå ut på nätet för att kolla handarbete och trädgård. – Vi brukar delta i sommarcyklingen sen går jag på qui gong och vattengympa. Det är aldrig för sent att lära sig något, säger Gun.

Kursledaren Sven Pettersson är själv ett bevis på att det inte är för sent att lära sig, han är 86 år gammal och har gått kurs i data på ABF, men är i övrigt självlärd.
– Jag har hållit på i tio år nu, jag tar en kurs i sänder. Det är väldigt nyttigt att hålla igång, man kan inte bara sätta sig framför tv:n.