Den ständige optimisten!

Jim Vagerstam är en person som vill dra sitt strå till stacken. Med uppdrag som Festivalgeneral, ordförande i KK Karpen, ledamot i Köpmannaföreningen och Före-tagarna i Perstorp har han dragit många strån.
– Det är inspirerande att bo i Perstorp och det är spännande att följa ortens utveckling.

Men som ni säkert har förstått är Jim inte den som följer utan driver.

Det är tufft för handlare på mindre orter och Jim Vagerstam från Perstorp är inte ett undantag. Men en person som Jim ger inte upp i första taget. Han har haft sin tobaksaffär på Köpmangatan i 20 år. Under tiden har den utvecklas till att bli en kombinerad tobaksaffär och pappershandel.
– Man får göra så för att kunna stå på benen i en liten ort. Men det är tuff konkurrens från köpcentrum och internethandel. Därför tog jag i september förra året chansen till en ny karriär som operatör på Perstorps AB. Frun har nu hand om tobaksaffären.

Stort engagemang

Jim Vagerstam har varit ordförande i simklubben KK Karpen i 9 år.
– Jag simmade som ung, men nu engagerar jag mig mest för barnen. Min 14-åriga dotter och 22-årige son simmar, men min 19-årige son har slutat.

Perstorpsfestivalen

Sedan fyra år tillbaka är Jim Vagerstam festivalgeneral för Perstorpsfestivalen.
– Vi ville skapa en ”vi-känsla” i kommunen. Om vi är starka tillsammans kan mycket hända om vi bara vill. Det är ett inspirerande jobb. Förra året hade vi
140 000 i budget och fixade ihop två dagar. Vi hade teater i stadsparken, dansband som spelade och grillade gris i Göingehövdingens festsal.

Hur blir sommarens festival?

– Det är för tidigt att säga ännu. Men den kommer gå i ungefär samma anda som innan med fokus på hemmaartister, lokala företag och föreningar.

Vad får du ditt engagemang ifrån?

– Jag är en ständig optimist. Man kan göra förändringar om man bara vill.

Turismen framtiden för Perstorp

Jim Vagerstam tror stenhårt på att turismen är framtiden för Perstorp. Han var med och startade turistföreningen Vi i Perstorp.
– Det var på den tiden då kommunen inte satte någon fokus på turism. Föreningen slogs så småningom ihop med Köpmannaföreningen och Företagarna i Perstorp, där jag var ledamot i ca 5 år. Det var en bra tid – vi trampade många på fötterna och det börja hända lite saker.

Drömmen om en snapphaneby

Tillsammans med Anders Thoresson och Gun Ekenskog har Jim en idé om en äventyrspark med temat snapphanar. För att kunna prova idén fick de EU-pengar från det så kallade Leaderprojektet. Det resulterade i en aktivitetsdag med skattjakt och teaterföreställning med ridande soldater och där han faktiskt själv uppträdde i 1600-talskläder.

Tror du att drömmen blir verklighet?

– Vi måste skapa en marknad för att utveckla landsbygden och bestämmer vi oss för det i Perstorp så kan vi lyckas, det är upp till oss alla.

Fyra snabba…

Beskriv dig själv med tre ord?
– Optimist, engagerad, tålamod.

Film du skulle vilja vara med i?
– Då måste jag ju säga Braveheart!

Kaffetermos i skogen eller kaffe latte på stan?
– Egentligen både och. Jag är mångsidig, men det får bli skogen.

Vad har du för fritidsintresse?
– Familj, skidor och dykning.