Ungt företagande i centrum

UF-företagande är ett populärt inslag i undervisningen på gymnasiet. I fjol var det fler än någonsin som registrerade företag. Söderås Journalen har tagit tempen på några av de företag som startats på Klippans Gymnasieskola.

Alice Runfors går samhälle ekonomi och är VD för företaget StaySock UF som säljer en strumpklämma som håller ihop strumporna genom hela tvättproceduren. Problemet med att para ihop dem eller att en strumpa försvinner spårlöst är borta.
– Vi vill underlätta lösandet av vardagsrelaterade problem i hemmet med hjälp av smarta produkter till ett förmånligt pris, oavsett om du är ensamstående eller ingår i en större
familj, förklarar hon.

Hur har det gått?

– Det har gått bättre än förväntat. Men det är mer att göra än vad man tror, mycket smågrejor som till exempel när vi ska ha möte måste vi föra protokoll. Men detta är det roligaste vi gör i skolan.

Användbarhet och eget intresse

Användbarheten och det egna intresset för produkten är viktigt bland Klippans UF-företag. Lifestyle UF säljer vattentäta fodral som skyddar mobilen och andra tekniska prylar mot regn och fukt. Doft UF eftersökte ett behändigt och lätt sätt att ta med sig parfym på resan.
– Vi ville ha något som vi själva saknade. Så vi valde att sälja en påfyllningsbar parfymbehållare som rymmer 4 ml parfym. Praktiskt att ta med sig överallt, säger Sofie Borg

Att kunna samarbeta är något som är viktigt när man har ett företag.
– Jag har blivit mycket bättre på att samarbeta, säger Johanna Strandberg som har
företaget Uf Just For Hands som säljer berlockarmband för både killar och tjejer.

Det gäller att vara unik

Ett annat företag som också har specialiserat sig på smycken är Unico Smycken UF som gör handgjorda accessoarer av bland annat fjädrar och pärlor.
– Vi är väldigt modeintresserade. Vi ville egentligen göra kläder men insåg att det skulle bli för avancerat. Inget smycke är det andra likt och försäljningen har gått jättebra, säger Frida Gustavsson.

Refreshing UF har inte direkt någon unik produkt men ett minst sagt unikt budskap.
– Det är en träningsflaska med tryck på,
säger Jessika Lundberg.

Det tar en liten stund innan hon vågar avslöja vad det står på den.
– Om jag inte tränar nu så kommer jag att bli fet och inte få ligga.

Både roligt och svårt

När vi kommer till Inflatable UF hittar vi en annan produkt som förenar nytta med nöje. Om än på ett annat plan. Framför sig har de en upplåsbar kyltunna i form av en ölsejdel. Perfekt för drycken på festen. Men allt är inte bara kul.
– Bokföringen har varit svår, säger Oscar Lathi.

Alla UF-företagen kommer att avvecklas till sommaren men innan dess blir det en till mässa på Åbyskolan längre fram i vår. Sedan finns det också möjlighet att ställa ut både i Helsingborg och Malmö som är för alla gymnasieskolor i nordväst Skåne respektive hela Skåne.

Vad är UF?

Kort förklarat står UF för Ung Företagsamhet och är en ideell förening som arbetar för att unga ska bli mer företagsamma men också för att få fler företag i Sverige. I detta arbete samverkar UF med bland annat med gymnasieskolorna där eleverna får prova på att driva ett eget företag.