En ny stjärna har tänts!

I fredags monterades den 800 kilo tunga så kallade stosen på Klippans Pappersbruks skorsten. Och med den är den omfattande renoveringen som startade i somras klar.

-Det är med stor glädje vi kan konstatera att de beslut och den samverkan som har skett mellan flera intressenter har gjort att projektet har kunnat genomföras på ett mycket effektivt sätt, säger Christer Jönsson, kvalitets-och miljöansvarig för projektet.

Historisk design

Det var i juni som renoveringen av det drygt 100 år gamla pappersbruket inleddes. Den 52,5 meter långa skorstenen var i dåligt skick och behövde dessutom skydd för väder och vind. Bengt Thomasson, vd för Meccom och delägare i bruket lät då designa en skorstenstopp, så kallad stos, med inspiration från Tycho Brahes observatorium Uranienborg. Tycho Brahes morbror Steen Bille var nämligen den som först började tillverka papper i trakterna som nu kallas Klippan.

Belysa brukets storhet

Och för att förstärka brukets betydelse för bygden har toppen även försetts med belysning som sätts på när mörkret faller. Belysningen har testats under helgen den 4:e advent, men kommer att släckas ner för slutliga åtgärder med elinstallationen.
– På julafton kommer den att officiellt tändas upp för att påminna alla förbipasserande om att Klippans Pappersbruk finns och att alla medarbetare är stolta över sitt arv, traditioner och yrkeskunskap, säger Christer Jönsson.