En överlevare med känsla för papper!

Bo Rosengren stormtrivs i Ljung-
byhed. Trots att han helst ville
flytta till Helsingborg eller Ängelholm har han aldrig ångrat flytten hit.
– Det som slog mig direkt är att alla hälsar på varandra även om man inte känner personen. Det är en fantastisk upplevelse! Jag tror att det är flygnedläggningen som skapat denna sammanhållning.
Här ska vi visa att vi kan över-
leva!

Bo Rosengren föddes 1945 i Skurup, men är till största delen uppväxt i Höör. Det var ett jobb på Klippans Pappersbruk som förde honom till Klippan på 60-talet.

Började som praktikant

Karriären startade med en praktikplats som laboratoriebiträde. För att kunna fortsätta jobba på bruket utbildade han sig till kemiingenjör i Helsingborg för att sedan återvända som produktionsledare. 1986 gjorde han en avstickare till Boliden Kemi (nuvarande Kemira)i Helsingborg. Men efter 15 år var Bo Rosengren återigen på pappersbruket i Klippan, då som platschef. Men det var en turbulent period och hela ledningsgruppen sparkades 2003.
– Då tog jag kontakt med några gamla jobbkompisar från Kemira och hoppade in som delägare i Chemical Equipment, som tillverkade utrustning till pappersindustrin och skogsindustrin. Där stannade jag i tre år tills vi fick erbjudande om att sälja.

Räddningen av pappersbruket

I samma veva gick pappersbruket i konkurs. Ägaren till Meccom – Bengt Thomasson och Roy Hansson från Eurolink gillade inte alls att Klippans Pappersbruk skulle läggas ned. Tillsammans med Olle Grundberg, välkänd profil inom svensk skogsindustri, köpte de upp konkursbolaget och utsåg Bo Rosengren till VD.

Men framgång och höga ambitioner kan ha sitt pris om man glömmer att ta hand om sig själv. Efter ett år som VD fick Bo problem med sin hälsa.
– Jag åkte med blåljus till akuten för hjärtbesvär, men fick förklarat att det var stressrelaterat. Sedan dess trappade jag ned och jobbade deltid fram till min pension.

Tar du det lugnt nu då?

– Som pensionär har man fullt upp, man borde kanske kasta almanackan, säger han och skrattar. Jag har alltid varit engagerad i föreningsliv och tyckt att det varit kul.

Bo Rosengren är sedan sju år tillbaka ordförande i Ljungbyheds köpmanna- och företagarförening och sitter även i styrelsen i Ljungbyheds tennisklubb och Riseberga Färingstofta hembygds-förening. Och när han inte engagerar sig i föreningslivet hjälper han till i fruns konditori.

Hur tror du att Ljungbyhed utvecklas i framtiden?

– Jag tror att framtiden ligger i service-
näringen. Ljungbyhed ligger mittemellan Söderåsens nationalpark och det nya naturreservatet norr om Herre-vadskloster. Nationalparken har 750 000 besökare varje år och de kommer troligtvis även vilja besöka det nya. Jag kan tänka mig att det kommer att blomstra upp många bed and breakfast och matställen.

Vad vet folk inte om dig?

– När jag var 18-19 år åkte jag på stipendieresa till England för att lära mig språket. Jag bodde hos en familj som hade en räv bakom varje öra. En söndag sa de till mig att vi skulle åka iväg på en tillställning och att jag skulle klä mig snyggt. Vi åkte till en jätteanläggning vid havet och där visade det sig att jag skulle vara gästdomare och utse Miss England!

Har du något speciellt mål med 2012?

– Köpmannaförening anordnar varje år Gammelmarknaden. Jag vill gärna försöka utveckla den så att fler hantverkare vill vara med. Men det tar lång tid, det ska övertalas och krusas, säger Bo med ett skratt.