Det händer saker på ”bibblan” i Klippan!

I vår är Klippans bibliotek del i en omfattande förändring tillsammans med de andra biblioteken i Skåne Nordväst. Detta ska resultera i en gemensam webbportal och katalog. Det blir också förbättringar för personer med olika läshandikapp och i skrivande stund pågår en uppfräschning av det tidigare vildvuxna atriumet.

När vi kommer in på biblioteket är det två dagar kvar till julafton och biblioteksassistenten Christel Krönfors är i full färd med att sätta upp ljud-och talböcker på de alldeles nya och mer exponeringsvänliga hyllorna.
– Vi flyttar samman de olika media som finns för både barn och vuxna med läshandikapp. Det finns nu också möjlighet för enskilda låntagare att ladda ner talböcker för eget bruk, berättar Charlotte Almqvist, bibliotekschef.

Mysigare miljö

Vi fortsätter in mot atriumet som blivit betydligt mer inbjudande efter en välbehövlig make-over.
– Det har blivit en väldig skillnad. Förut växte här jätteträd som vi nu tagit bort och vi har fått nya fönster. Nu väntar vi på nya lampor, bord och stolar, berättar Charlotte Almqvist.

Ökad tillgänglighet

Från den 1 mars i år kommer biblioteken i Skåne Nordväst samt Perstorp alltså att få en gemensam webbportal och en gemensam bibliotekskatalog.
– Biblioteksanvändarna ska uppleva att de besöker eller använder ett enda bibliotek. Att söka och låna från bibliotekens samlade utbud av information och olika slags medier, eller att ta del av bibliotekstjänster, både fysiskt och via webben, ska fungera likadant var i regionen de än befinner sig.

Vad innebär det konkret för biblioteksanvändarna?

– Med en gemensam katalog blir utbudet så mycket större. Till exempel gör samordnade transporter varje dag att en önskad bok kan finnas bara efter någon dag på ditt närmsta bibliotek.

Nya aktiviter

Kultur-och familjesöndagarna och onsdagseftermiddagarna kommer tyvärr inte att fortsätta. Men nytt för i år blir bland annat bokfika, med start den 13 januari, för de som går i årskurs 4 och 5. Det pratas böcker och det bjuds på fika. Bokfika våren 2012
Var? Klippans bibliotek
När? Kl 1430, varannan fredag med start den 13/1