Ett uppdrag som syntes bra!

Uppmärksamma Klippanbor har kanske noterat att klädbutiken Novas skyltfönster fått en liten ansiktslyftning. Arkitekterna bakom detta är fyra tjejer från Klippans Gymnasiesärskolas handels- och administrationsprogram.
– Vi fick välja ut kläder i affären och sedan kombinera ihop dom på skyltdockorna. Vi är jättenöjda, man känner sig lite stolt när man går förbi, säger Julia Hall, som tillsammans med kompisarna Emeli Andersson, Veronica Möller och Madeleine Möller ligger bakom Novas skyltfönster.

Fler uppdrag

Madeleine Andersson på Nova blev rentutav så nöjd med tjejernas insats att hon kallade tillbaka dem för att lägga sin hand vid resten av utställningsytan i butikens övriga skyltfönster.
– De var superduktiga allihop. Det är alltid bra att få in lite nya ögon när man skyltar. De här tjejerna kommer från en annan generation än vad vi i butiken gör, och det gör att de har en annan syn på vilka färger som kan kombineras till exempel.
Emeli Andersson har tidigare praktiserat på Nova, så det var genom kontakten med henne och läraren Christine Thioub som det här projektet kom till stånd.
– Jag vill verkligen rekommendera fler butiker och även andra företag i kommunen att erbjuda praktik åt eleverna från gymnasiesärskolan. De är fantastiskt duktiga och är mycket lätta att ha att göra med. Vi kommer att fortsätta samarbetet när vi ska göra om våra fönster inför julskyltningen, då kommer några andra elever från gymnasiesärskolan att hjälpa till, säger en nöjd Madeleine Andersson.

Utbyte med näringslivet viktigt

Christine Thioub, programansvarig för handels- och administrationsprogrammet tycker det är kul att projektet har fallit så väl ut, och hoppas även hon att fler företagare ska vilja samarbeta i framtiden.
– Det är guld värt för oss att få till ett utbyte med näringslivet. Eleverna växer av att komma ut i ”verkligheten”, och dessutom kan vi sprida kunskap om gymnasiesärskolans verksamhet. Jag tror verkligen att skolan kan vara en bra resurs för näringslivet.

Begåvningshandikapp

Enligt Christine Thioub är kunskapen dålig om vad gymnasiesärskolan är. Hon menar att de flesta felaktigt tror att det enbart är elever med Downs syndrom som går på gymnasiesärskolan, men så är inte fallet. På gymnasiesärskolan finns ungdomar med olika typer av begåvningshandikapp.
– De kan ha koncentrationssvårigheter eller svårt med arbetsminnet till exempel. Därför är utbildningarna utlagda på fyra år istället för tre, för att allt ska gå i lagom takt. Våra ungdomar är en grupp som ofta har lite svårt att hävda sig i samhället, därför är vi jättetacksamma gentemot Madeleine och andra företagare som ger dem en möjlighet att visa upp sig.