Hon är årets Sture Wetterberg-stipendiat

17-åriga Hyllstoftatjejen Ronja Persson är årets Sture Wetterberg-stipendiat. Stipendiet är på 4 000 kronor och instiftades av den sedan 1990 bortgångne Klippanmusikern Sture Wetterberg 1989 och delas vartannat år ut till unga talangfulla musiker i Klippans kommun. Ronja Persson spelar piano för Per Mjörnemark på Klippans musikskola, och drömmer om en karriär som musiker.
– Det känns jätteroligt att få stipendiet. Mitt piano är ostämt, vilket gör att man inte kan spela med andra utan att transponera om tonarten. Pengarna kommer att gå till att stämma pianot, säger hon.

Diplomerad fem gånger om

Parallellt med studierna på musikskolan går Ronja går just nu andra året på det estetiska programmet med musikinriktning på Klippans gymnasieskola. Hon är klassiskt inriktad när det gäller pianospel, och har hittills tagit fem diplom för The Associated Board of the Royal Schools of Music. Till våren kommer hon att spela upp för diplom nummer sex.
– När man spelar upp för ett diplom kommer en examinator från England och lyssnar, och det är han som bedömer om man klarar det eller inte. Det är alltid jättenervöst eftersom han bara kommer en gång per år. Misslyckas man får man vänta till nästa år.

Spelat i sex år

Ronja har spelat piano sedan hon var 11. Varför det blev just detta instrument vet hon inte riktigt, utan det var nog mest slumpen. Som liten hade hon ett leksakspiano som hon satt och klinkade på, så där har man kanske förklaringen.
– Jag har en faster som håller på med musik, men annars är det ingen i familjen som är direkt aktiv.

Variationsrikt instrument

Vad är det då som gör att det är så roligt att spela piano?
– Det finns så många olika saker att göra. Man kan spela melodislingor, komp och i stämmor. Spelar man flöjt eller fiol eller något liknande spelar man mest melodi. Variationen tilltalar mig.