Snacka om fiskehistorier…

Det började med egna privata fiskeresor till Nordnorge på 90-talet. När vi skriver 2011 i kalendern är Klippanbon Jimmy Andersson ägare till Skandinaviens största företag när det gäller att arrangera sportfiskeresor, Nordic Sea Angling.
– Ordet har spritt sig under årens lopp. Vi började med mycket svenskar i kundkretsen, sedan har det blivit folk från de andra nordiska länderna, och på senare år har även balter, ryssar och folk från övriga Europa börjat hitta oss, konstaterar han nöjt.

Helhetskoncept

Ända sedan Jimmy startade företaget 2003 har Jimmy valt att satsa på ett helhetskoncept. Nordic Sea Angling satsar på paketlösningar där flyg, transferbuss, boende och guider ingår redan från början. Idag ordnas resor till tre olika destinationer: Havöysund, Söröya och Tromsö/Langsundet. Nästa år tillkommer ytterligare en destination.

Säsongen snart slut

Jimmy är naturligtvis själv en passionerad sportfiskare, det var ju på grund av detta som Nordic Sea Angling såg dagens ljus en gång i tiden. I takt med att företaget har vuxit har han själv mer och mer övergått till administrativa uppgifter. Guiderna som finns på plats i Norge är säsongsanställda, och säsongen pågår mellan mars och oktober. Just för tillfället är alltså reseverksamheten på väg att avslutas för året.
– Det är alldeles för mörkt och för dåligt väder uppe i Nordnorge för att det ska vara lönt med några resor under vintermånaderna.

Mässor och föredrag

Men Jimmy sitter inte sysslolös för det. När Söderås Journalen får tag i honom på mobilen är han på väg hem från närkingska Nora, där han har hållit ett föredrag för en sport-
fiskeklubb. Något han gör några gånger varje år på olika ställen i Sverige.
– Dessutom blir det en del mässor under den här perioden. Sedan är det mycket annat som ska hinnas med i planeringen inför nästa år.

Mycket positiv feedback

Att jobba med sin hobby är naturligtvis få förunnat. Men finns inte risken för att det blir för mycket jobb och för lite passion?
– Visst är det så lite grann. Det har ju blivit mer och mer administrativt arbete för varje år. Men det är ändå ett underbart jobb. Det är inte så många förunnat att få så mycket beröm och positiv feedback som vi får här. Folk är i regel jättenöjda, och vill gärna
berätta det också.

Populärt med hälleflundra

Majoriteten av kunderna är män – antingen från sportfiskeklubbar- eller butiker eller kanske rentutav kompisgäng. Vad som är populärast att fiska varierar – just nu är hälleflundra något alldeles extra.
– Den är svår att fånga, och kan bli upp till 300 kilo stor om man har riktig, riktig tur. En ”normal” ligger på mellan 5 och 20 kilo.
Rekordet vi har hittills är när en kille drog upp sin första hälleflundra någonsin – och den vägde 165 kilo. Han var helt chockad, skrattar Jimmy.

Följer utförselreglerna

I dagens ekologiska tidevarv talar många om hur viktigt det är att inte fiska upp fiskbeståndet i våra hav. Något som naturligtvis Nordic Sea Angling har tagit i beaktning.
– Vi jobbar mycket med att släppa tillbaka fiskarna. De flesta av våra kunder är mest intresserade av upplevelsen – att få komma ut på havet och sedan se den fantastiska norska naturen på köpet. Det finns utförselregler för hur mycket fisk man får ta med sig över gränsen, och de håller vi oss till.