Smaker från Söderåsens matmarknad

Folkligt, festligt och fullsatt – det är en sliten klyscha, men den måste nästan plockas fram för att beskriva Söderåsens matmarknad, som anordnades vid Skäralids Camping söndagen den 9 oktober.
– Vi hade verkligen vädret med oss, det blev ju en helt fantastisk höstdag. Otroligt kul att så mycket folk kom hit. Vi hade hoppats på 2000 personer men det kom runt 3000, säger en jublande glad Carina Johansson, Leaderprojektledare för Smaker från Söderåsen, som stod bakom arrangemanget.

TV-kock på plats

Dagens stora dragplåster var TV-kocken Tareq Taylor, känd från SVT:s Trädgårdsfredag, som bjöd på matshow vid två tillfällen under dagen, och skapade nya maträtter av råvaror från de deltagande lokala matproducenterna.

Tanken är att Söderåsens matmarknad ska vara ett årligen återkommande arrangemang. Carina Johansson menar att närproducerade råvaror ligger mer i tiden än någonsin, och bara kommer att bli större.
– Det är verkligen stort fokus på att man ska använda lokala produkter och att tänka efter lite extra. Egentligen kan man väl säga att det är gamla tiders kunskaper som kommer tillbaka. Man använder sig gärna av säsongens råvaror, och gör långkok på annat kött än filéer och kotletter.

Stor skillnad

Just att även en lekman kan känna en så pass stor skillnad mellan närproducerat och massproducerat är så klart en anledning till att de närproducerade råvarorna hela tiden får nya konsumenter.
– Det är ju bara att jämföra solvarma tomater från det egna trädgårdslandet med tomater som plockats utomlands, packats ner och sedan färdats hundratals mil för att ta sig hit – det säger ju sig självt att det inte riktigt blir samma sak, säger Carina Johansson.