Hört på företagslunchen den 5 oktober

En gång i månaden ordnar Klippans kommun och Företagarna Klippan företagslunch på Best Western Hotel Klippan. Här träffas näringsidkarna, kommunen och politikerna för att lyssna på intressanta föredrag över en bit mat. Här nedan följer ett smakprov på vad som stod på agendan senast.

Ny webbportal ska underlätta för e-tjänster

Kommunens utvecklingsstrateg Anders Ebbesson informerade om den nya webbportal som är under utveckling. Tanken med den är att underlätta för kommunikationen mellan den enskilde kommuninvånaren eller det enskilda företaget och Klippans kommun. Till exempel ska man kunna anmäla sig till tomtkön, barnomsorgen eller rapportera in sin VA-avläsning via nätet.
– Vi kommer även att ta in sypunkter via kontakter med företagare och med kommuninvånarna om vad ni önskar när det gäller kommunal service. Det ska bli intressant att se vad detta leder fram till, sa Anders Ebbesson.

Miljöbron binder samman studenter och näringsliv

Malin Planander är verksamhetsledare på Miljöbron, och hon berättade om hur man fungerar som en länk mellan näringslivet och universitet och högskolor. Miljöbron kan förmedla kontakten så att studenter kan komma i kontakt med företag och hjälpa till med miljöarbetet.
– Studenterna kan hjälpa till med smått och stort. Det kan handla om alltifrån att göra energiutredningar till att bistå med juridikkunskap i miljörättsliga frågor, eller så kan de arbeta med produktutveckling och hållbar utveckling. Det viktigaste är att det är en meningsfull sysselsättning både för studenten och för företaget. Företaget får en extra resurs som man har nytta av under 20 veckor, och studenten får testa sina kunskaper ute i ”verkligheten”, sa Malin Planander.

Invånareantalet avgörande för fördelning av skattemedel

Kommunalrådet Bengt Svensson (M) talade bland annat om den förestående folkräkningen som ska vara klar till 1 november. Det är nämligen den som ligger till grund för hur skattepengarna fördelas under 2012.
– Det är viktigt att ha en bra befolkningsutveckling. Vi har gått minus de senaste två månaderna när ungdomar flyttar ifrån Klippan till sina studieorter, så nu hoppas vi på att vända trenden, sa Bengt Svensson.

Ryggakuten nytt samarbete

Billy Nilsson från Kupolen informerade om sjukgymnastcentrets flytt till nya lokaler på Bruksgatan, och även om konceptet Ryggakuten. Man har i många år haft ett samarbete med kiropraktorn Christian Segerfalk, och i sommar har han även flyttat sin klinik till Kupolens nya lokaler.
– Vi erbjuder behandling inom 48 timmar vid akuta ryggbesvär, måndag till fredag helgfria vardagar. Det är viktigt att man får snabb hjälp när ryggen krånglar, sa Billy Nilsson.