Thaimat för svenska smaklökar

Asian Bambu har efter snart tre år i Klippan bytt namn och lokal. Sedan slutet av augusti heter man istället Bambu Thai. Adressen är fortfarande Järnvägsgatan och flytten har inte varit så värst lång. Numera finns man nämligen i lokalen där Hilding Nilsson hade klädbutik under många år.
– Nu är vi en riktig thairestaurang. Tidigare serverade vi även kinesisk mat, men nu är det bara thai som gäller, säger
Rebecca Ngyuen, som tillsammans med maken Van äger Bambu Thai.

Dröm som blivit verklighet

Ända sedan familjen Nguyen flyttade till Klippan efter att tidigare ha drivit thairestaurang i Halmstad har man haft en plan – att långsamt vänja Klippanborna vid thaimat. Då man startade Asian Bambu i den lokal där familjen Wong i många år drivit kinakrog så samsades kinesisk och thailändsk mat på menyerna.
– Det är en riktig dröm som har gått i uppfyllelse. Nu när den här lokalen blev ledig bestämde vi oss för att starta Bambu Thai, säger Rebecca Nguyen.

Lunchrestaurang

Och trots att Bambu Thai inte varit igång i mer än några dagar när Söderås Journalen hälsar på står det klart att saker och ting har gått precis enligt förväntan. Problemet i de gamla lokalerna vägg i vägg på Järnvägsgatan var ju att man inte hade tillräckligt med platser för att klara av lunchrusningen. Asian Bambu blev mer av ett ”take away”-ställe. Nu, när man mer än fördubblat antalet sittplatser, är ambitionen att få betydligt fler lunchkunder – och så verkar det att bli.
– Kunderna har hängt med över från Asian Bambu till Bambu Thai. Alla är vänliga, intresserade och glada för att vi har gjort det här. De tycker om att kunna sitta och äta, både till lunch och på kvällarna om man är sugen på något från vår á la carte-meny, säger Rebecca Nguyen.

Inspiration från Thailand

Rebecca och Van arbetar hela tiden för att utveckla menyn. De har massor av släktingar som är duktiga på att laga mat, och det finns flera familjemedlemmar som också de driver egna thairestauranger. Inspirationen tryter därmed aldrig.
– Vi åker till Thailand och både lagar och smakar mat, och då tar vi alltid med oss hem lite nya idéer som vi översätter till svenska förhållanden.

För det är nämligen så att hemligheten till svenskarnas magar när det gäller thaimat är att laga thai, men på ett sådant sätt att det passar svenska smaklökar.
– Jag tycker personligen att maten blir godare såsom vi lagar den här i Sverige, men tack vare våra kunskaper när det gäller thaimat så kan vi ändå få den klassiska thailändska touchen, säger Rebecca Nguyen.

Julbord

När det börjar nalkas november och december kommer man dessutom att erbjuda sina kunder möjlighet till julbord.
– Många äter ju så mycket svensk julmat under december att man nästan tröttnar när det är dags för jul, och då vill vi kunna erbjuda en thailändsk buffé som alternativ, avslutar Rebecca Nguyen.