Sök pengar ur Sture Wetterbergs stipendiefond

Ända sedan 1989 har Sture Wetterbergs stipendiefond belönat musiktalanger bördiga från Klippan. Sture Wetterberg, som gick bort 1990, var en välkänd profil i Klippans musikliv. Han var aktiv musiker i Klippans Musikkår, där han också var ordförande under drygt 20 år, och var dessutom en mycket uppskattad konferencier, musiker och textförfattare.

Skrev en bok

I mitten av 80-talet dokumenterade Sture Wetterberg Klippans musik- och nöjesliv från tidigt 1900-tal och framåt i en bok som blev mycket populär. Till dags dato har den sålt i drygt 700 exemplar. Sture bestämde tidigt att pengarna försäljningen drog in skulle gå till ett stipendium till förmån för unga musiker i Klippan. Sedan 1989 har fonden delat ut sammanlagt 50 000 kronor till 13 olika stipendiater och vartannat år utses nya pristagare. Fondens tidigare stipendiater är Jeanette Persson, Nina Johansson, Caroline Svensson, Staffi Lontos, Svante Paulsson, Jonas Långberg, Petra Danielsson, Håkan Steen, Rosa Lung, Evelina Andersson, Nicklas Brynning, Ellen Svegart och Emma Olsson.

Dags för utdelning

2011 är det återigen dags att dela ut ett stipendium ur Sture Wetterbergs fond. Stipendiet delas ut på det sista kommunfullmäktigemötet för året, vilket äger rum under december månad. Enskilda sångare och musikanter kan söka stipendiet, och kriterierna är att man är under 20 år och är bosatta i Klippans Kommun. Ansökningar skickas in till Kultur- och fritidsnämnden i Klippans kommun, som väljer ut de tre lämpligaste kandidaterna. Därefter utser fondstyrelsen, som består av Sture Wetterbergs barn och barnbarn, vem som får priset på 4 000 kronor.