Hemlagad grekisk mat hos Katellas Express

Han är född och uppvuxen i Klippan, men valde 1995 att flytta till Grekland, där familjen kommer ifrån. 2010 kom Georgios Athanasiadis (hädanefter i artikeln kallad Jogge) tillbaka till Klippan. 2011 har han startat en egen lunchrestaurang i tågvagnen nere på industriområdet – Katellas Express.
– Namnet kommer från min dotter. Hon heter Katerina, men när hon var liten kunde hon inte säga det, utan sa Katella istället, och då tyckte jag och min fru att det kunde vara ett kul namn.

Klassiska rätter

Det är Jogge själv som tillsammans med hustrun Anastasia lagar all mat. På menyn står klassisk grekisk husmanskost som souvlaki, moussaka och gyros. Den sistnämnda är inte att förväxla med kebab.
– Kebab är ju turkiskt och gjort på lamm- eller nötkött. I grekisk gyros har man fläskkarré istället.

Till alla rätter serveras naturligtvis den mest karaktäristiska av alla grekiska specialiteter: tzatziki. Utöver den grekiska maten så finns än så länge också hamburgertallrik och nuggets på menyn. Längre fram är det också tänkt att Katellas Express ska erbjuda en ny grekisk specialitet varje vecka.
– Det kan vara till exempel grekiska köttfärsbiffar med potatis i ugnen. Vi har lite olika idéer som kommer att visas upp så småningom, säger Jogge.

Kul att vara tillbaka

Att vara tillbaka i Klippan efter 15 år i Grekland tycker Jogge känns bra, men också lite konstigt i och med att ingen annan från hans familj bor kvar längre.
– Jag är ju både född och uppvuxen här, så Klippan känns ju mer hemma än Grekland för mig. Det känns extra kul att starta eget här nere på industriområdet, där mina föräldrar jobbade när de kom hit som arbetskraftsinvandrare på 60-talet. Mamma jobbade på Finess och pappa på pappersbruket.

Jogge, som under sin förra vistelse i Klippan spelade fotboll i Forsby och därför kände mycket folk, är ett bekant ansikte för många Klippanbor. Något han har fått erfara nu när han öppnat eget.
– Det är jätteroligt att träffa gamla bekanta igen.

Positiva reaktioner

Under sina år i Grekland arbetade Jogge både med restaurang- och caféverksamhet. Han älskar att servera och ha kontakt med människor, och även om Katellas Express är en liten lunchrestaurang så kommer han ut med maten till sina gäster.
– Jag vill inte att gästerna ska behöva hämta maten själv. Genom att servera den till bordet så får jag en annan kontakt, och kan få veta både när de är nöjda eller missnöjda. Hittills har det bara varit positiva reaktioner.