Klippans nya dansbandshopp

Efter Willez succé under Dansbandskampen i höstas pockar nu ett nytt band från Klippans kommun på uppmärksamhet. Callinaz, med sångerskan Carolina Skaarup-Olsson, har fått en flygande start på dansbandskarriären.
– Vi gjorde vår premiärspelning den 25 augusti, sedan har det bara rullat på. Vi gör en heltidssatsning direkt och hoppas kunna försörja oss på musiken så snart som det är möjligt, säger Carolina Skaarup-Olsson.

Annons på nätet

Carolina inledde faktiskt sin dansbandskarriär tillsammans med kompisarna i Willez (som då hette Millez). Under en period delade hon och Linus Troedsson på sången i bandet. Carolina slutade i bandet efter studenten 2009 då hon åkte till England under det kommande året. När hon kom hem igen i somras bestämde hon sig för att starta ett eget band, och tog kontakt med ett par gamla skolkamrater från musikestetiska programmet i Klippan.
– Sedan la jag ut en annons på nätet också för att få ihop hela bandet, och det var många som svarade.
Efter några auditions var Callinaz bildat. Bandet består förutom Carolina också av Mikael Rosenqvist (bas), Andreas Holmberg (trummor), Johannes Widén-Eklund (gitarr, sång) och Magnus Ehnberg (klaviatur).

Mycket marknadsföring

Under hösten har Carolina arbetat hårt med att marknadsföra Callinaz så mycket det bara går. Och man får säga att hon har lyckats ganska bra. Den 5 februari har bandet releaseparty för sin första singel på Gästis i Klippan. Titelspåret heter ”Så länge hjärtat slår i mig”och är skriven av de i branschen kända namnen Markus Persson, Ulf Georgsson och Roger Ljunggren. Och inspelningen skedde i en studio i den svenska dansbands- och schlagermusikens ”Mecka” – Skara. Men hur ordnar ett nystartat dansband från nordvästra Skåne utan kontakter i branschen ett sådant upplägg egentligen?
– Jag har använt mig mycket av Facebook för att nätverka, och det var där jag kom i kontakt med Markus Persson. Sedan har det ena gett det andra.

Viktiga spelningar i vår

Tack vare Carolinas envetna marknadsföring och kontaktskapande har man skapat sig ett namn i branschen redan. Under hösten har Callinaz gjort ett 15-tal privata spelningar och tränat in en repertoar som ska hålla en hel danskväll. Den 20 mars spelar man på ett så kallat bokningsforum i Huskvarna, där massor av arrangörer och bokningsbolag står i publiken. Dessutom blir det en tur till Norge i mitten av februari.
– Vi ska göra ett par provspelningar för ett norskt bokningsbolag. Gillar de oss så kan det bli mer spelningar i Norge framöver, så det hoppas vi verkligen på, säger Carolina Skaarup-Olsson.

Punk och hardcore – inte nu längre!

Callinaz spelar traditionell dansbandsmusik. Förebilderna är många, men Drifters och Streaplers är de som Carolina nämner först. Och tänk – för några år sedan var dansband det värsta Carolina visste!
– När jag började med Millez på gymnasiet tyckte jag att dansband var skitfjantigt. Jag lyssnade på punk och hardcore och hade eget punkband redan på mellanstadiet. Med Millez spelade vi ju mest popcovers från början, men när vi repade in några dansbandsklassiker hörde jag hur bra de var. Nu för tiden lyssnar jag nästa bara på dansband, skrattar hon.