Hotellet i Skäralid – fick ta med egen mat

Skäralids unika natur har i århundraden lockat besökare. Järnvägen från 1892 underlättade besök. Hotell behövdes. De kom: Ett enkelt, sedan turisthotell och Kopparhattsservering.

Naturen har en säregen lockelse, till märkligare till mer lockande. Skäralid blev en attraktion. Mycket var annorlunda, blev nationalpark 2001 invigd av Carl XVI Gustaf.

Besöksskaran behövde hotell, gärna med matservering. Så blev det också – 1894 – men ett så kallat ”småländskt gästgiveri”. Vad det innebar berättar Nils Bergdahl i boken ”Här och där” från ett besök 1901. Han beställde mat, men fick beskedet: ”Mat serveras endast på söndagar.”

1905 brann hotellet, som var ett ombyggt torp. Det återuppbyggdes inte. Däremot byggdes Skäralids Turisthotell på Domänverkets mark och stod klart 1906. Det blev ett såväl omtyckt som välbesökt hotell, som givetvis hade restaurang. 1920 tog Erik Albin Grundström från Markaryd över och drev detta till 1965, och blev lite av en legend. Fyra år senare revs
hotellet.

”Kopparhattens restaurang” början som en liten caférörelse av ”fru Persson” från Sjöleden i slutet på 1890-talet vid Kopparhattens topp och blev en populär träffpunkt, inte minst sedan dansbana tillkommit. 1952 köpte Riseberga skytteförening dansbanan som flyttades till Högakull vid Spången. Orienteringsklubben Skäret arrenderade serveringsstället tio år med början 1954. Redan 1966 revs byggnaden.