Full fart för Fredrik!

När Fredrik Danielsson muckade från lumpen 2004 var tanken att han skulle fortsätta på officersskola. Men nedmonteringen av försvaret, den här gången i form av anställningsstopp, gjorde att han valde en annan väg. Idag kombinerar den 27-årige Söndrabykillen, boende i Helsingborg sedan några år tillbaka, jobbet som HR-ansvarig (human resources) på NH Logistics i Ljungbyhed med fritidssysslan som nybliven spelande tränare i fotbollens division 6, närmare bestämt i moderklubben Vedby/Rönne.
– Det är mycket att göra, samtidigt ger det en erfarenhet och utmaningar. Tempot blir högt hela veckorna, men jag försöker att återhämta mig så mycket jag kan och umgås med vänner och familj.

Trainee utbildning

Det har alltså gått drygt sju år sedan Fredrik Danielsson lämnade militärtjänsten på P7 i Revinge. Han trivdes bra, rentav bättre än han någonsin hade trott, och blev som grädde på moset också utsedd till bäste befälselev. När officersskoleplanerna gick om intet på grund av anställningsstoppet 2004 påbörjade han en traineeutbildning hos NH, där han fick lära sig företaget. Sedermera resulterade detta i en tjänst som trafikledare, något som han trivdes alldeles utmärkt med. Tiden vid P7 hade dock gjort att han verkligen fått smak för det där med ledarskap, och därför passade Fredrik också på att parallellt med arbetet vid NH utbilda sig. Under tre års tid pendlade han till högskolan i Halmstad och det arbetsvetenskapliga programmet med inriktning mot plattformer såsom organisation, psykologi, ekonomi och personal.
– Det blev en del ”flängande”, vi hade två-tre föreläsningar i veckan och därefter blev det ofta jobb i Ljungbyhed för att avsluta dagen med ett trevligt fotbollspass i Klippan. Efter utbildningen i Halmstad ändrades min tjänst från trafikledare till personalassistent, och sedan fick jag jobbet som HR manager i november 2010.

Utvecklande att arbeta med människor

Vad innebär det då rent konkret att vara HR- manager?
– Jag får nästan ge dig min arbetsbeskrivning för att det ska gå att förklara (skratt). Mest handlar det om frågor som rör operativa personalfrågor, lön, rekrytering, fackliga förhandlingar, arbetsmiljö, processkartläggning och bollplank till chefer.
Fredrik Danielsson trivs med att arbeta med människor.
– De är en oerhörd resurs i alla företag och organisationer. Det är alltid utmanande att försöka få ut det bästa möjliga i en grupp individer, vare sig det är på jobbet eller i en fotbollstrupp.

Spelande tränare

Fotbollen ja – Fredrik är alltså även nybliven spelande tränare i Vedby/Rönne. Efter en femårig utflykt till Klippans FF återvände han förra säsongen till moderklubben som spelare
och styrelseledamot. När det under hösten skulle rekryteras ny tränare fick Fredrik frågan om han kunde tänka sig att ställa upp. Han kände sig sugen, men hade ett villkor – att få barndomskompisen Karl-Johan Jönsson, också aktiv i Vedby/Rönne sedan länge, som assisterande tränare.
– Vi kompletterar varandra bra som personer och har känt varandra sedan barnsben. Det stora jobbet nu under hösten har varit att skapa sig goda förutsättningar när det gäller att få ihop en trupp och upplägg. Det var en något tunn trupp förra året som behövde breddas. B-laget fick dra sig ur seriespelet efter sommaruppehållet men i år kommer vi att kunna ställa upp med två vassa lag i både A- och B-lagsserien.

Åker skidor

När det ändå blir några timmar över ibland är det som tidigare nämnts familjen och vännerna som gäller. Det blir både besök hos lillasystern i Malmö och hos föräldrarna i Söndraby där han ibland övernattar för att spara tid mellan arbetet och fotbollen. Resor är också ett stort intresse – gärna till lite kallare trakter.
– Det blir en skidresa med kompisarna varje år, antingen till Alperna eller till fjällen. Nu senast var vi i Sälen över nyår.
Det är med andra ord en utvilad och ”batteriladdad” Fredrik Danielsson som står klar för 2011 och alla dess utmaningar – både på jobbet och i fotbollen!